Lijekovi Abuxar, Adenuric, Febuksostat Teve – ubijaju!

Lijekovi Abuxar, Adenuric, Febuksostat Teve – ubijaju!
D.H.

D.H.

„Ukoliko bolujete od povišene mokraćne kiseline, konzultirajte se sa svojim liječnikom!“

Lijekovi za smanjivanje mokraćne kiseline u krvi koji sadrže febuksostat: Abuxar, Adenuric, Febuksostat Teve – ubijaju! Zbog toga su proizvođači ovih lijekova u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputili su pismo zdravstvenim radnicima o povećanom riziku od kardiovaskularne smrti te povećanja smrtnosti zbog bilo kojeg uzroka u bolesnika liječenih febuksostatom u kliničkom ispitivanju CARES.

Ovi lijekovi koriste se za liječenje kronične hiperuricemije, u stanjima kada je već došlo do taloženja urata. Kliničkim ispitivanjem došlo se do spoznaja da je u bolesnika liječenih febuksostatom s gihtom i anamnezom teže kardiovaskularne bolesti značajno veći rizik od smrti u usporedbi s bolesnicima liječenih alopurinolom.

Posebno su ugroženi oni koji su febuksostat primali, a već se liječe ili su se liječili od srčanog i moždanog udara ili nestabilne angine. Kod takvih bolesnika lijekove Abuxar, Adenuric, Febuksostat Teve potrebno je izbjegavati, osim ako nijedno drugo liječenje nije primjereno, poručuju iz HALMED-a.

Što je febuksostat?

Febuksostat je nepurinski selektivni inhibitor ksantin oksidaze koji iskazuje antihiperuricemičnu aktivnost reduciranjem stvaranja urične kiseline. Febuksostat u dozi od 80 mg i 120 mg indiciran je za liječenje kronične hiperuricemije, u stanjima kada je već došlo do taloženja urata (uključujući prisutnost tofa i/ili uričnog artritisa, trenutačno ili u anamnezi). Nadalje, febuksostat od 120 mg indiciran za prevenciju i liječenje hiperuricemije u odraslih bolesnika koji su podvrgnuti kemoterapiji za hematološke zloćudne bolesti i imaju srednje visoki do visoki rizik za nastajanje sindroma tumorske lize (STL).

Što je hiperuricemija – povišena mokraćna kiselina?

Hiperuricemija je stanje koje obilježava povišena razina urata, odnosno ioniziranih oblika mokraćne kiseline u krvi. Riječ je o otpadu koji nastaje razgradnjom purina. Purini su dušikovi spojevi koji nastaju u vašem tijelu i unosom hrane koja ga sadrži.  Mokraćna kiselina se obično nalazi u krvi, prolazi kroz bubrege i izbacuje kroz urin. Visoka razina mokraćne kiseline može uzrokovati razne probleme. Neki od njih su giht, bubrežni kamenci i zatajenje bubrega.

Visoka razina mokraćne kiseline može se pojaviti i kao simptom visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti ili kronične bolesti bubrega. No nije utvrđeno je li visoka razina mokraćne kiseline izravni uzrok ili samo rani znak koji upozorava na navedena stanja.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.