Trećina osmaša u Splitu konzumira alkohol!?

Trećina osmaša u Splitu konzumira alkohol!?
D.H.

D.H.

“19 posto splitskih osmaša pije da bi se osjećalo dobro”

Polovina splitskih maturanata i trećina polaznika osmih razreda konzumira alkohol. Alarmantne su to brojke iz istraživanja “Pojavnost konzumacije alkohola kod djece osmih razreda osnovnih škola i četvrtih razreda srednjih škola u Splitu”, kojeg je na 2.799 splitskih učenika, od kojih 1.074 osmaša te 1.725 maturanata proveo splitsko-dalmatinski Nastavni zavod za javno zdravstvo. I dok je prošloga desetljeća pozornost javnosti i institucija koje provode represivne mjere bila usmjerena prema konzumaciji droga, u 21. stoljeću Splićani su spoznali da je alkoholizam među mladima puno rašireniji problem.

Alkoholno piće nikada nije pilo 37 posto polaznika osmih razreda splitskih osnovnih škola te 5,3 posto maturanata. Povremeno alkohol pije 22 posto osmaša te 54 posto maturanata, a svakoga vikenda opije se 21 posto maturanata i dva posto osmaša. Više od deset puta u životu se opilo 2,4 posto osmaša te 32 posto maturanata. U istraživanju koju je proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo, na 28 pitanja u anketnom listiću odgovorili su svi učenici ovih dviju dobnih skupina u Splitu, a nakon što je Zavod od njihovih roditelja dobio pisanu dozvolu.

Posebno je zabrinjavajuće što alkohol 19 posto osmaša pije da bi se osjećalo dobro, a iz istog razloga za “čašicom” poseže 67 posto maturanata.

Kako bi zaboravilo na probleme i opustilo se, alkohol pije 4 posto polaznika osmih razreda osnovne škole te 11 posto maturanata. Istovremeno, najviše djece do alkohola dolazi u dućanima, gdje ih u 53 posto slučajeva nikada nitko nije pitao za godine, a u 60 posto slučajeva nikada im trgovci nisu odbili prodati alkohol.

I. D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.