//Biofilni dizajn

Biofilni dizajn

“Zdravo okruženje”

 

Sve više organizacija, od Googlea do američke savezne vlade, u svojim uredima odaje počast prirodi. Ne samo da bi dobili povlastice zelene gradnje nego žele i smanjiti stres, povećati funkcionalnost i potaknuti kreativnost.
Riječ je o biofiliji, ljudskoj urođenoj povezanosti s prirodom, ističu u izvješću iz dizajnerske tvrtke Terrapin Bright Green. Pucketanje vatre i udaranje valova privlači nas, pogled na vrt povećava nam kreativnost, sjene i visine plaše i fasciniraju, a blizina životinja i šetnje parkom oporavljaju i liječe, kažu. To objašnjava i zašto su neki urbani parkovi i zgrade omiljeniji od drugih.

Biofilni dizajn pokrenut je 1980-ih, a zanimanje se vremenom povećavalo. Posebno posljednjih šest do osam mjeseci od strane high-tech i zdravstvenog sektora. Fokus je na ljudima, a ne na dizajnu zgrade. Neke zelene zgrade zanemaruju ljudski faktor, nisu biofilne, ističu u Terrapin Bright Greenu.
Za to su potrebni interni vodopadi i akvariji. Radna mjesta s pogledom na vrt, voćnjak i puno sunčeva svjetla te zidovi sa zelenilom. Financijska korist je očita, dodaju. Pogledajte samo cijene nekretnina i hotelskih soba. Pogled na more skuplji je od onoga na parkiralište.

Istraživanja su pokazala da se pacijenti u bolnicama brže oporavljaju ako imaju pogled na drveće i prirodu umjesto na bolničke krevete.
Također, pozivni centar jedne američke komunalne tvrtke potrošio je oko tisuću dolara po radnom mjestu kako bi zaposlenicima omogućio pogled kroz prozor, nakon čega se produktivnost povećala za šest posto.
Google svoje zanimanje za biofiliju najviše iskazuje programom Zdravih materijala, uz koji se diljem kompanije ispituje jesu li pojedini proizvodi štetni za zdravlje i traže im se biološke zamjene ako je to potrebno. Uz to, kompanija promovira sunčevu svjetlost i svježu vodu na radnim mjestima gdje god je to moguće.
Povratne informacije od zaposlenika potvrđuju im da takav dizajn smanjuje stres i povećava kreativnost i produktivnost.

Izvor: GreenBiz
http://www.zelenazona.hr

Doktore, hitno!