Hrvatsko zdravstvo 30. na svijetu

Hrvatsko zdravstvo 30. na svijetu
D.H.

D.H.

“Hrvatski zdravstveni sustav spada među 15 % najboljih na svijetu”

Prestižni medicinski časopis The Lancet objavio je rezultate istraživanja dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite kojim je  usporedno prikazano 195 svjetskih država i regija.

Među njima je Hrvatska zauzela 30. mjesto, što je pokazatelj visoke kvalitete i uspješnosti hrvatskog zdravstvenog sustava. Države i regije su rangirane prema rezultatima HAQ indeksa  (indeks zdravstvenog pristupa i kvalitete)  za 2016. godinu, objavilo je na svojim mrežnim stranicama Ministarstvo zdravstva.

Istraživanje je obuhvatilo analizu čitavog spektra različitih bolesti s potencijalno smrtnim ishodom kojeg je moguće spriječiti učinkovitim djelovanjem zdravstvenog sustava, putem prevencije i liječenja.

Pojedinačni uzroci prikazani su na ljestvici od 0 do 100, pri čemu 0 predstavlja najlošije razine zabilježene od 1990. do 2016. godine, a 100 odražava najbolje za to vrijeme.  HAQ indeks koji je Hrvatska dobila iznosi 87 te se nalazi na 30. mjestu, među 15% najboljih na svijetu.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.