Unapređenje brige za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Unapređenje brige za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi
D.H.

D.H.

“U slučaju da dijete u roku od 9 mjeseci ne pronađe obitelj u Hrvatskoj, obitelj mu se traži u inozemstvu”

Adopta, Udruga za potporu posvajanju, Saborskom je odboru za zdravstvo i socijalnu politiku uputila prijedloge za unapređenje brige za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, tzv. djecu iz sustava.

Prijedlozi su rezultat Adoptina sudjelovanja na tematskoj sjednici Odbora s temom „Prepreke u posvajanju djece u Hrvatskoj – je li ih moguće premostiti”.

Adopta traži da novi Obiteljski zakon koji je sada u izradi, sačuva sve mehanizme postojećeg Obiteljskog zakona vezane uz posvojenje. Kako bi se Zakon uspješno provodio, postojeće protokole treba unaprijediti u pravilnike, a sustav socijalne skrbi obvezati na izradu i vođenje ažurnog Registra djece s ispunjenim formalnopravnim pretpostavkama za posvojenje.

Budući da je neizvjesno kada će na snagu stupiti novi Obiteljski zakon, aktualni se treba dopuniti po hitnoj proceduri kako bi se djeci posvojenoj prije 2015. godine omogućila promjena OIB-a. Proteklih je mjeseci mnoštvo posvojitelja te djece s javnošću podijelilo priče o slučajevima s kojima se svakodnevno susreću jer OIB njihova djeteta povlači podatke s njihova rođenja. Takvo izlaganje osobnih podataka javnosti na niz načina ugrožava posvojenu djecu i njihove obitelji.

Adopta od saborskih zastupnika zahtijeva i dopune Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Kako bi se podržalo posvojenje starije djece, udruga traži da se posvojiteljima, koji posvoje dijete starije od osam godina, omogući roditeljski dopust u trajanju od šest mjeseci – jednako koliko traje i posvojiteljima mlađe djece. Od države se traži i jednokratna novčana potpora prilikom dolaska djeteta u obitelj. To pravo trenutačno imaju samo biološke, a ne i posvojiteljske obitelji.

Adopta traži poštivanje najnovijih stručnih preporuka za proces koji prethodi posvojenju. Među njima je obveza informiranja djece o posvojenju te razlikama koje djetetu donosi posvojenje u odnosu na odrastanje u sustavu skrbi. Djeci se sukladno njihovoj dobi treba omogućiti sloboda izražavanja mišljenja i sudjelovanja pri odlučivanju o pitanjima važnima za njihov život.

Udruga zahtijeva aktivno provođenje Protokola o postupanju pri postupcima posvojenja i objavu svih profila djece u roku od četiri mjeseca nakon stjecanja uvjeta za posvojenje.

U slučaju da dijete u roku od devet mjeseci ne pronađe obitelj u Hrvatskoj, treba se provoditi Protokol o postupanju pri međudržavnom posvojenju. To djeci, posebice onoj koja pripadaju skupini teže posvojive djece, omogućuje pronalazak obitelji te dobivanje odgovarajuće zdravstvene i razvojne podrške u drugim zemljama, u skladu s Haškom konvencijom o posvojenju.

Svoj niz prijedloga Adopta zaključuje onim za unapređenje suradnje između resornih ministarstava i organizacija civilnog društva, kako bi država mogla iskoristiti specifična znanja i iskustva udruga te njihovu motivaciju i pozitivnu energiju za boljitak cijele posvojiteljske zajednice, a pogotovo djece koja čekaju nove obitelji.

Udruga za potporu posvajanju Adopta nevladina je neprofitna organizacija koju su osnovali posvojitelji i potencijalni posvojitelji. Cilj udruge je da u suradnji sa stručnjacima, institucijama i osobama iz prakse djeluje na stvaranju pozitivnog, ugodnog i podupirućeg okružja za obitelji nastale posvojenjem.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.