//Hrvate ubijaju pretilost, pušenje i alkohol

Hrvate ubijaju pretilost, pušenje i alkohol

“Životni vijek Hrvata je 77,5 godina”

Rat i poraće, loš životni standard, neinformiranost, na krilima nekih loših kulturoloških navika, samo su neki od razloga zbog kojih je očekivana životna dob Hrvata među najnižima u Europi. Više od trećine bolesti u Hrvata povezana je s rizičnim ponašanjem. Hrvatska je na dnu među zemljama Europske unije po izdvajanjima za zdravstvo, ali je zato pri vrhu po broju pretilih, pušača i konzumenata alkohola, pokazalo je izvješće Europske komisije.

Tri četvrtine svih smrti u Hrvatskoj uzrokovane su rakom i bolestima krvožilnog sustava. To je dvostruko veća stopa od europske.

Životni vijek Hrvata je 77 i pol godina ili tri godine kraći od europskog prosjeka. Za razliku od stanovnika drugih mediteranskih zemalja, poput, Grčke, Španjolske ili Italije, Hrvati žive pet godina kraće, u prosjeku.

Hrvatska je na osmom mjestu u Europskoj uniji po stopi smrtnosti koju se moglo izbjeći medicinskim intervencijama, i to osobito kod ishemijske bolesti srca te raka pluća, dojke i debelog crijeva koji u Hrvatskoj odnose najviše života, koji su se pravodobnom dijagnozom i liječenjem mogli spasiti.

I.D.

Doktore, hitno!