//Ana Balić- Zdravi post!

Ana Balić- Zdravi post!

 

“Detoks”

 

Nekad se pričalo o postu, a danas se priča o detoksikaciji. Čime započeti? Post kao post, ne mora značiti da se odričete svega i u agoniji mislite na krumpir, kao na najbolju stvar koju će vaša usta okusiti, čim završite post. A inače niste nikakav ljubitelj krumpira. Postoje razni oblici posta, koji traju od 1 do čak 40 dana. Postoji i puno kvalitetne literature koja vam može pomoći prije nego se odlučite uopće krenuti na sam postupak posta.

Zato postoji pojam “detoksikacija” ili “čišćenje”, koji možete shvatiti kao blaži oblik posta, a možete ga prihvatiti i kao nešto rigorozno.

Samo trajanje postupka posta ili detoksikacije, ovisi isključivo o nama samima.

 

Pročitala sam neki dan članak, da su znanstvenici dokazali zašto dijeta ne djeluje isto na nas i npr. našu prijateljicu. Upravo iz razloga, što nismo svi isti, tako niti trajanje procesa ne treba forsirati.

Krenite postepeno, pa neka 1 dan u mjesecu, postane 1 vikend u mjesecu. Ili 1 dan u tjednu. I nemojte se čuditi, kad primijetite da jedva čekate taj dan, kada započinjete s postupkom!

Obzirom da je za svaki takav “zahvat”, bez obzira da li se on zvao post, čišćenje/detoksikacija, dijeta ili režim prehrane bitno vrijeme, karakter i higijena usta. Pod time na mislim na redovito pranje zubića, nego na pažnju koju posvećujete namirnicama koje unosite u usta. Često se zaboravimo, pa “trpamo” u usta sve i svašta. Tek kad svjesno povedemo računa o tome što unosimo u usta, kakve su to namirnice i što one čine našem organizmu, shvatiti ćemo da nije bitno samo što jedemo, nego i koliko i kada jedemo.

Tempo života je takav, da nam za sve treba još neki dodatak prehrani, jer priznajmo si sami, koliko puta se dogodilo da smo jabuku ili bananu nosili danima u torbi, a maštali smo o tome da pojedemo nešto zdravo, što će nas zasititi. Zato postoji cijeli niz dodataka prehrani.

Ti isti dodaci prehrani, olakšavaju nam da izdržimo vrijeme posta ili detoksikacije.

Svatko od nas ima svoj ritam. Netko započinje dan čašom mlake vode i limunom. Netko popije smoothie, a netko pojede samo voće. Sve su to dobre navike, koje možemo obogatiti dodatnim sastojcima, čiju blagodat ćemo ubrzo osjetiti i vidjeti.

Prah mlade zelene pšenice, koji je odličan za detoksikaciju, ali i za podizanje imuniteta je odličan proizvod kojim ćete stići do promjene kojoj težite. Jednako tako, što je smoothie bez konopljinog proteinskog praha?

Ukoliko vam se sve ovo čini previše komplicirano, pokušajte povećati unos vode, barem za 2 čaše vode dnevno. Jednostavnije je povećati unos vode za 2 čaše više, nego maštati o pijenju 2 litre vode dnevno i nikad niti ne početi.

Ana Balić, direktorica u Zdravi pinklec

https://www.facebook.com/ana.balic.

Doktore, hitno!