//Antibiotici povećavaju rizik od bubrežnog kamenca

Antibiotici povećavaju rizik od bubrežnog kamenca

“Kod Dalmatinaca bubrežni kamenac je sedam puta češći nego kod Zagoraca”

Uzimanje neke od pet skupina antibiotika – sulfonamida, cefalosporina, fluorokinolona, nitrofurantoina/metenamina i penicilina povećava rizik od pojave bubrežnih kamenaca. Pokazalo je to posljednej istraživanje provedeno nad 26 tisuća elektronskih zdravstvenih kartona osoba koje su dobile bubrežni kamenac te u kontrolnoj skupini 260 tisuća sličnih pacijenata koje nije imalo kamenac u razdoblju od 11 godina.

Rizik kod pacijenata koji su primali penicilin da će dobiti kamenac kretao se do 27 posto, dok su u dvostruko većem riziku bili oni koji su primali sulfonamide. Nadalje, najveći rizici razvoja kamenaca uočeni su kod djece i tinejdžera.

Epidemiološka istraživanja pokazuju da je pojava bubrežnih kamenaca sedam puta češća kod stanovništva u Dalmaciji i Hrvatskom primorju nego u Hrvatskom zagorju.

Od dva do pet posto osoba barem jednom u životu „osjeti“ bubrežne kamence. Oni su jedan od najbolnijih poremećaja i jedna od najčešćih smetnji urinarnog trakte. Većinom pogađaju muškarce u dobi od 20 do 40 godina. Kada se jednom pojave vrlo je velika vjerojatnost da će se vraćati.

I.D.

Doktore, hitno!