100 kuna dnevno za invalidska kolica

“Najam medicinskih kreveta kreće se od 300 do 1.500 kuna mjesečno”

Kada se vašem teško oboljelom članu obitelji više ne može pomoći u bolnici ili nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi, primorani ste ga njegovati u vlastitoj kući. Za kućnu njegu potrebno je nabaviti i dio medicinske opreme, koja je jako skupa. Danas mnoge tvrtke, koje inače pružaju privatne medicinske usluge, u najam daju i dijelove medicinske opreme. Antidekubitalni madrac tako se može mjesečno unajmiti već za 370 kuna, ali uz to morate platiti još 110 kuna dostave i montaže. Ovisno o karakteristikama i tvrtki pružatelju usluge, isti taj madrac mjesečno možete platiti i 500 kuna.

Mjesečni najam medicinskog kreveta kreće se od 300 do 500 kuna, s tim da prvi mjesec najam plaćate nekoliko stotina kuna više. U tu cijenu nije uključen madrac kojeg možete kupiti za 600-tinjak kuna, ovisno o modelu. Krevet, ovisno o tehničkim karakteristikama može stajati i 750 kuna mjesečno, odnosno 1.500 kuna za prvi mjesec najma.

Invalidska kolica iznajmljuju se mjesečno, polumjesečno i dnevno. Dnevno ih, ovisno o modelu i opremi, možete unajmiti za 100 kuna. Za 15 dana najma platit ćete prosječno 170 kuna, a za mjesec 190 kuna, ponovno, ovisno o opremi. Dostava kolica plaća se dodatnih 80 kuna.

Najam nikada korištenih kolica penje se i do 500 kuna mjesečno. Takva kolica ne možete iznajmiti za dan ili pola mjeseca, nego isključivo za cijeli mjesec.

Medicinske krevete, madrace, kolica i druga pomagala možete dobiti i besplatno u posudionicama medicinskih pomagala otvorenim u svim većim hrvatskim gradovima ili u regionalnim uredima Crvenog križa i Caritasa. U tom slučaju na pomagala ćete vjerojatno čekati, a morat ćete ispuniti i posebne obrasce kojima se utvrđuje svojevrsni socijalni cenzus za ostvarenje ovog prava.

I.D.

Doktore, hitno!