//100 kuna dnevno za invalidska kolica

100 kuna dnevno za invalidska kolica

“Najam medicinskih kreveta kreće se od 300 do 1.500 kuna mjesečno”

Kada se vašem teško oboljelom članu obitelji više ne može pomoći u bolnici ili nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi, primorani ste ga njegovati u vlastitoj kući. Za kućnu njegu potrebno je nabaviti i dio medicinske opreme, koja je jako skupa. Danas mnoge tvrtke, koje inače pružaju privatne medicinske usluge, u najam daju i dijelove medicinske opreme. Antidekubitalni madrac tako se može mjesečno unajmiti već za 370 kuna, ali uz to morate platiti još 110 kuna dostave i montaže. Ovisno o karakteristikama i tvrtki pružatelju usluge, isti taj madrac mjesečno možete platiti i 500 kuna.

Mjesečni najam medicinskog kreveta kreće se od 300 do 500 kuna, s tim da prvi mjesec najam plaćate nekoliko stotina kuna više. U tu cijenu nije uključen madrac kojeg možete kupiti za 600-tinjak kuna, ovisno o modelu. Krevet, ovisno o tehničkim karakteristikama može stajati i 750 kuna mjesečno, odnosno 1.500 kuna za prvi mjesec najma.

Invalidska kolica iznajmljuju se mjesečno, polumjesečno i dnevno. Dnevno ih, ovisno o modelu i opremi, možete unajmiti za 100 kuna. Za 15 dana najma platit ćete prosječno 170 kuna, a za mjesec 190 kuna, ponovno, ovisno o opremi. Dostava kolica plaća se dodatnih 80 kuna.

Najam nikada korištenih kolica penje se i do 500 kuna mjesečno. Takva kolica ne možete iznajmiti za dan ili pola mjeseca, nego isključivo za cijeli mjesec.

Medicinske krevete, madrace, kolica i druga pomagala možete dobiti i besplatno u posudionicama medicinskih pomagala otvorenim u svim većim hrvatskim gradovima ili u regionalnim uredima Crvenog križa i Caritasa. U tom slučaju na pomagala ćete vjerojatno čekati, a morat ćete ispuniti i posebne obrasce kojima se utvrđuje svojevrsni socijalni cenzus za ostvarenje ovog prava.

I.D.

Doktore, hitno!