500 Hrvata godišnje umre od gripe

500 Hrvata godišnje umre od gripe
D.H.

D.H.

“Prošle sezone od gripe oboljelo 65.000 građana”

Godišnje od posljedica gripe u Hrvatskoj umre 500 ljudi. Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo tijekom protekle sezone gripe u Hrvatskoj je službeno registrirano ukupno 64 813 oboljelih. Stručnjaci procjenjuju kako je stvarni broj oboljelih dvostruko veći.

Najveći je broj ukupno oboljelih tijekom sezone zabilježen na području Grada Zagreba, njih 11.804. Po broju oboljelih slijedi  Splitsko-dalmatinska županija s 5.458 registriranih, a na trećem mjestu je  Zagrebačka županija s 5.396 oboljelih od gripe. Najviše oboljelih je bilo među djecom od 5. do 14. godine, a najmanje kod osoba od 65 godina i starijih.

Protekla sezona bila je rekorda i po smrtnosti. Od gripe, prema službenim podacima, umrlo je 35 Hrvata ili osmoro više nego prethodne sezone.

Epidemiolozi upozoravaju kako se građani sve rjeđe cijepe protiv gripe. Lani je cijepljeno svega 300.000 građana, dok se do prije šest-sedam godina znalo cijepiti i više od 600.000 Hrvata.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.