//Dalmatinke se teško odlučuju na pobačaj

Dalmatinke se teško odlučuju na pobačaj

“Lani u Hrvatskoj na pobačaj se odlučilo 49 maloljetnica”

Tijekom prošle godine u Hrvatskoj je obavljeno 2.416 legalnih pobačaja (nenamjernih i namjernih) ili 4.158 manje nego 2001. godine. U odnosu na 2011., tijekom 2017. godine broj pobačaja se prepolovio. Oko 40 posto lanjskih pobačaja bilo je legalno inducirano, odnosno – namjerno.

Najviše legalnih pobačaja u bolnicama obavljeno je u Zagrebu, njih 315. U Istarskoj županiji zabilježeno ih je 274, a najmanje u Hrvatskoj obavljeno ih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih svega 69.

Pokazuju to podaci iz izvješća “Pobačaji u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj 2017. godine”  čiji su autori Željka Draušnik, dr. med. i izvanredna profesorica, dr. sc. Urelija Rodin, prim. dr. med., a koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Više od polovice žena koje su tražile pobačaj, bilo je u braku. Najviše pobačaja tijekom prošle godine u Hrvatskoj napravile su žene u 30-im godinama života.

Na pobačaj se odlučilo i 49 maloljetnica. Čak 85 posto pobačaja napravljeno je na zahtjev žena. Zbog malformacije ploda bilo ih je 3,1 posto, a zbog ugroženog zdravlja žene – 1,45 posto. Najviše žena, koje su se odlučile na namjerni pobačaj, nemaju niti jedno dijete.

„Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, RH ima nižu stopu prijavljenih legalno induciranih pobačaja na 1.000 živorođenih nego susjedne zemlje i Europska unija, ali trend smanjenja stope se prati u svim navedenim zemljama“, stoji u izvješću.

I.D.

Doktore, hitno!