//Eliminirajmo hepatitis C sada!

Eliminirajmo hepatitis C sada!

“Od kroničnog hepatitisa C u Hrvatskoj boluje oko 40.000 ljudi”

Pod geslom „Eliminirajmo hepatitis C sada!“ ove je godine obilježen Dan borbe protiv hepatitisa. Virusni hepatitisi, posebno hepatitis B i C, još uvijek su globalni javnozdravstveni izazov. Globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda, a to je eliminacija oboljenja i smrti od hepatitisa B i C do 2030. godine.  

Virusni hepatitis je akutna ili kronična zarazna upalna bolest jetre uzrokovana virusima A, B, C, D i E. Stotine milijuna ljudi u svijetu živi s virusnim hepatitisom. U Hrvatskoj je učestalost  hepatitisa B i C u općoj populaciji manja od jedan posto. Prema procjenama epidemioloških studija, u Hrvatskoj od kroničnog hepatitisa C boluje oko 40.000, a od kroničnog hepatitisa B oko 25.000 ljudi. Broj prijava hepatitisa B i C je sredinom 2000-tih godina bio oko 300 – 400 prijava godišnje, a posljednjih se godina u Hrvatskoj bilježi 200-tinjak novootkrivenih slučajeva hepatitisa C i 100-tinjak slučajeva hepatitisa B godišnje.

U Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci 2018. godine, temeljem prijava zaraznih bolesti Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, od hepatitisa B oboljelo 39 osoba, a od hepatitisa C 50 osoba.

Broj novooboljelih od hepatitisa B je u Hrvatskoj kontinuirano u padu nakon uvođenja cijepljenja protiv hepatitisa B u Nacionalni program cijepljenja. U Hrvatskoj se protiv hepatitisa B od 1999. godine rutinski cijepe djeca u dobi od 12 godina, a od 2007. godine i dojenčad. U Hrvatskoj nema prijava hepatitisa D. Broj oboljelih od hepatitisa A bitno se smanjio u posljednjih 50 godina i posljednjih se godina godišnje bilježi oko pet do dvadeset slučajeva. Međutim, 2017. godine se povećao broj oboljelih od hepatitisa A kao rezultat međunarodne epidemije hepatitisa A.

Anonimno i besplatno testiranje

U zavodima za javno zdravstvo i organizacijama civilnog društva na 15 lokacija u Hrvatskoj dostupno je anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV i hepatitis B i C.

Sve o hepatitisu možete pronaći na www.hepatitis.hr.

I.D.

Doktore, hitno!