//Trošak liječenja u EU podmiruje HZZO

Trošak liječenja u EU podmiruje HZZO

“HZZO podmiruje troškove u visini istovrsnog liječenja u Hrvatskoj”

U Hrvatskoj gotovo 120 tisuća ljudi u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama čeka prvi pregled oko 135 dana. Zbog te hrvatske realnosti, takozvanih lista čekanja, mnogi su primorani liječničku pomoć potražiti u nekoj od hrvatskih privatnih klinika. Taj trošak država im neće refundirati. No, trošak liječenja u privatnoj ili državnoj klinici u nekoj od članica Europske unije država – podmiruje.

Ipak, nije baš sve tako jednostavno.

Ukoliko planirate medicinski zahvat u drugoj državi EU-a najprije provjerite pokriva li naš nacionalni zdravstveni sustav ili vaše osiguranje troškove tog planiranog liječenja. Odnosno od svog regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) trebate zatražiti prethodno odobrenje (obrazac S2) za liječenje u inozemstvu.  Odobrenje vam se ne može uskratiti ukoliko zdravstvenu uslugu u Hrvatskoj ne možete dobiti u razumnom roku. Trošak liječenja u inozemstvu pokriven je samo ako ga pokriva hrvatski nacionalni sustav zdravstvenog osiguranja. U protivnom vam HZZO nije dužan nadoknaditi trošak liječenja u inozemstvu, odnosno ne mora vam dati odobrenje za liječenje u nekoj od država članica EU. Hrvatski pacijenti kod liječnika u inozemstvo mogu ići s hrvatskom uputnicom.

Ako imate pravo na liječenje u inozemstvu i to pravo iskoristite, da biste dobili povrat novca HZZO-u morate priložiti medicinsku dokumentaciju i račun liječenja. Trošak puta snosite sami.

HZZO će vam novce vratiti u roku od 45 dana, nakon što dostavite račun, ali u visini istovrsnog liječenja u Hrvatskoj. To znači, ukoliko je trošak vašeg liječenja u nekoj drugoj zemlji u EU veći nego u Hrvatskoj, razliku tog troška snosite sami.

Primjerice, presađivanje bubrega HZZO cijeni 65.000 kuna, a u nekoj njemačkoj klinici isti taj zahvat prosječno ćete platiti oko 300.000 kuna, bez troškova oporavka. Cijena presađivanja jetre u Hrvatskoj je 250.000 kuna, a u Italiji, primjerice, to bi vas stajalo između 300.000 i 400.000 kuna. Presađivanje rožnice prema HZZO-ovom cjeniku je 17.000 kuna, a u Austriji se taj zahvat plaća prosječno 40.000 kuna. Na transplantaciju bubrega u Hrvatskoj se čeka prosječno 23 mjeseca, a na transplantaciju jetre mjesec dana. Na rožnicu se u Hrvatskoj više ne čeka ni dana.

I.D.

Doktore, hitno!