//Besplatni porod u EU

Besplatni porod u EU

“Uz europsku karticu zdravstvenog osiguranja porod je besplatan u EU”

Ukoliko imate europsku karticu zdravstvenog osiguranja u nekom od rodilišta u zemljama članicama Europske unije možete potpuno besplatno roditi! Međutim, europska kartica zdravstvenog osiguranja može vam biti odbijena ukoliko vas osujete u planu da je tražite samo kako biste rodili u inozemstvu.

Trudnoća i porod se smatraju hitnom medicinskom skrbi, stoga korisnica europske zdravstvene kartice dobiva potrebnu skrb uz njezino predočenje te uz predočenje osobne iskaznice, jednako kao da je ondje i osigurana.

To znači da, ako je liječenje besplatno za osobe osigurane u toj zemlji, bit će besplatno i za tu rodilju. Ako osiguranici plaćaju liječenje i zatim traže povrat troškova, rodilja će snositi iste troškove kao lokalno osigurane osobe, a zatim tražiti povrat. Zahtjev treba podnijeti u državi u kojoj se porodila,  gdje će dobiti povrat troškova po istoj stopi kao i osobe osigurane u toj državi. Nakon toga će se ta država povezati sa zdravstvenim tijelima u Hrvatskoj kako bi nadoknadila svoje troškove.

Stoga, ukoliko planirate besplatno roditi izvan Hrvatske u nekoj od država članica Europske unije, europsku karticu zdravstvenog osiguranja zatražite u prvim mjesecima trudnoće.

I.D.

Doktore, hitno!