//Porod u kući za 2.000 € i kaznenu prijavu

Porod u kući za 2.000 € i kaznenu prijavu

“Godišnje između 50 i 100 žena rodi u kući”

Mnoge žene ojađene lošim iskustvima u ginekološkim ambulantama i rodilištima odlučuju djecu rađati u toplini svoga doma. Iako u Hrvatskoj godišnje u svojoj kući rodi između 50 i 100 žena, država taj način poroda ne želi ozakoniti, iako on zakonom nije zabranjen. Porod u kući zalazi u sivu zonu hrvatskog zdravstvenog sustava. Razlog tomu je nemogućnost upošljavanja primalje – legalno. Naime, hrvatske primalje ne smiju izvan rodilišta pružati pomoć rodiljama jer je to kazneno djelo.

Zakon o primaljstvu prvostupnicama primaljstva omogućava otvaranje privatne primaljske prakse, no od 2008. godine od kad je taj zakon na snazi, niti jedna takva praksa nije otvorena.

Budući da hrvatske primalje ne žele riskirati i upuštati se u posao ilegalnih poroda, roditelj su primorane angažirati primalje iz susjednih nam država, ponovno ilegalno. Najčešće su to babice iz Bosne i Hercegovine ili Srbije. I one podliježu kaznenom progonu u Hrvatskoj, budući nemaju radne dozvole, ali na taj način od Hrvatica mogu zaraditi od 1.000 do 2.000 eura.   

Posljednje studije pokazuju kako je porod kod kuće, uz stručnu primalju, jednako siguran kao i u rodilištu, a posebno za žene koje su već rađale. Najčešće komplikacije kod poroda kod kuće, odnosno razlozi za prijevoz u bolnicu jesu sporo napredovanje poroda, potreba za lijekovima protiv bolova, te umor majke. Potreba za hitnim prijevozom u bolnicu događa se u manje od pet posto planiranih poroda u kući, pokazuju posljednje studije.

I.D.

Doktore, hitno!