//Antonia Šantić: Zdravstveni fitness put do zdrave kralježnice

Antonia Šantić: Zdravstveni fitness put do zdrave kralježnice

 

“Snaga je zdravlje”

Što je to zdravstveni fitness i koje korake mi moramo poduzeti za opće zdravlje i pravilno funkcioniranje našeg organizma?
Nakon završenog Kineziološkog fakulteta nadograđivala sam svoje znanje, u želji da svojim klijentima omogućim što efikasniji i sigurniji put do cilja, a cilj je prije svega zdravlje.
Poučena iskustvom rada s klijentima a i samim iskustvom brige i za vlastito zdravlje, sa sigurnošću mogu reći da se rezultati programa zasnovanog na principima zdravstvenog fitnessa očituju svakim treningom. Treningom koji vas liječi od bolesti modernog doba, medu kojima su bolest štitnjače, dijabetes tipa 2, hormonalni disbalans, izostanak menstrualnog ciklusa, degenerativne promjene kralježnice, migrene, problemi s viškom kilograma, kardiovaskularni problemi, itd.
Najbolji primjeri su uvijek oni iz prakse:

Klijentica XX

Usudila bi se reći, najveći izazov u mojih dvanaest godina rada.
Dijagnosticirane su joj, između ostalog, degenerativne promjene vratne kralježnice i skolioza. Statika tijela narušena, centar za ravnotežu poremećen a mobilnost i motorika izrazito loši.
Klijentica ima i problem izrazito velike dioptrije; dalekovidnost minus pet na jedno, minus deset na drugo oko te staklovinu oka i astigmatizam. Postojalo je rizik osljepljenja prilikom dizanja tereta težeg od dva kilograma, uz izrazitu zabranu doktora.
Nakon što smo ustanovili probleme, ponudila sam klijentici i rješenje-težinski trening.
Ipak, zbog same kompleksnosti njene zdravstvene situacije nametnulo se pitanje; uzeti ovakvog klijenta ili odustati i poslušati naredbe liječnika.
Tražila sam savjete od stručnjaka u fitness industriji i naišla na oprečna mišljenja, što nikako nije olakšavalo moju dilemu.
Tražila sam i dalje, zaustavljala ljude s naočalama po teretani želeći savjete iz prve ruke,a zatim sam kontaktirala vrhunskog sportaša koji je imao tešku ozljedu oka. Njegova rečenica: “Dižem utege do maksimuma” dala mi je potvrdu i vjetar u leda.
Veliku pomoć, najviše znanja i savjeta dobila sam od Ronija i Vanje Kovačić pohađajući kod njih mentorske sate te usvajajući Bodysculpt principe. Riječ je o programu kojem je u cilju dovesti vaše zdravstveno stanje u balans, rješavajući zdravstvene probleme kroz sami trening i prehranu koja se prilagođava isključivo vašim zdravstvenim potrebama, bez ikakvih terapija i suplemenata.
Odluka je donesena. I tako je počeo nas put, izrazito težak, i za klijenticu i za mene.
U izvedbi vježbi su nas ometale vrtoglavice, a bio je i stalno prisutan i strah od mogućnosti trajnog gubitka vida. No, velika želja, vjera, nada i prije svega trud, doveli su nas do nevjerojatnih rezultata nakon samo mjesec dana rada.
Rame i lopatice su se vratile u prirodni položaj, zdjelica vise nije podvučena, lorenzov trokut kojeg čine struk i nadlaktica vise nije asimetričan, vrtoglavice i bol stvar su prošlosti.
Snaga je zdravlje! U članku su prikazani još neki ekstremni primjeri utjecaja zdravstvenog fitnesa na zdravlje.

 

 

 

Antonia Šantić, mag. cin. osobna trenerica zdravstvenog fitnessa, voditeljica grupnih programa

 

https://www.facebook.com/antonia.santic

https://www.instagram.com/as_newme_fitness/?hl=hr

Doktore, hitno!