Priča o zobenim pahuljicama i recepti

Priča o zobenim pahuljicama i recepti
D.H.

D.H.

“Jednom davno bijaše zob…”

Otkriće alata za drobljenje u špilji Paglicci (Italija) i analiza ostataka na njemu dovelo je do otkrića da su naši preci u doba paleolitika (2 500 000 do 10 000 godina prije Krista) itekako jeli žitarice. U studijama koje su uslijedile utvrđeno je da se na oruđu nalaze ostatci zobi, a važnost ovog otkrića leži u tome da je to najraniji dokaz o procesuiranju hrane te da je špiljski čovjek bio više od sakupljača i lovca. Štoviše, pripremao je danas univerzalno omiljen doručak, zobenu kašu.

Zobene pahuljice su prirodne, gotovo neprerađene, cjelovite žitarice, a na tržištu dolaze u nekoliko oblika (rezane, rolane, instant) koji se  razlikuju u načinu i vremenu potrebnom za pripremu. No, bez obzira na odabir vrste, dosadašnja istraživanja ukazuju da su definitivno dobre za naše zdravlje.

Naime, pokazalo se da zob sadrži mnoštvo nutrijenata (mangan, molibden, fosfor, bakar, magnezij, krom, cink, kalij, kalcij, vitamini B skupine, folna kiselina, pantotenska kiselina, kolin, vitamini K i E), a osim toga i beta glukan te visokovrijedna vlakna topiva u vodi. Energetska vrijednost iznosi 375 kcal na 100 grama, a sve gore navedeno ih čini hranjivim i zasitnim obrokom.

Dokazane blagodati uživanja u ovom brzom i ukusnom doručku su: snižavanje razine kolesterola, dobra probava, pomoć pri mršavljenju, očuvanje zdravlja srca, zaštita kože, stabilizacija šećera u krvi, umirujuće djelovanje, smanjenje rizika od raka debelog crijeva, izdržljivost, poboljšan imunitet.

Jednom davno bijaše zob, a danas sve upućuje da su zobene pahuljice odličan izbor za doručak. Mogu se pripremiti na različite načine, u obliku zobene kaše, keksa, muffina ili koristiti kao dodatak pudingu, jogurtu itd.

Na Internetu se nude brojni slasni recepti sa zobenim pahuljicama, a više ideja za djeci privlačne obroke možete pronaći na sljedećoj Internet stranici: www.petica.hr.

Izdvojeni recepti:

  1. Slatke banane

(http://www.petica.hr/recepti/doručak/slatke-banane/)

  1. Muffini s jabukama

(http://www.petica.hr/slider/muffini-s-jabukama/)

  1. Zobena kaša s bananom, bademima, cimetom i medom

(http://www.petica.hr/recepti/zobena-kasa-s-bananom-bademima-cimetom-i-medom/)

Pripremila: mr. sc. Josipa Glavaš, dr. med., spec. školske medicine

http://www.nzjz-split.hr/index.php/objave/129-prica-o-zobenim-pahuljicama

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.