Pesticidi u hrani nas ne bi trebali brinuti

Pesticidi u hrani nas ne bi trebali brinuti
D.H.

D.H.

„Sve manje pesticida u hrani iz EU“

Nakon što su zemlje članice EU analizirale 84.657 uzoraka  hrane na 791 pesticid, utvrdile su kako je 96,2 posto bilo u zakonski dopuštenim granicama.  U više od 50 posto uzoraka, uopće nije bilo mjerljivih ostataka pesticida, navodi se u izvješću Europske unije o ostacima pesticida u hrani za 2016. godinu.

“Kao i prethodnih godina, ovo izvješće potvrđuje visoku razinu usklađenosti hrane na EU tržištu. Zemlje članice kontroliraju svake godine na tisuće prehrambenih proizvoda kako bi se provjerilo poštuju li se zakonske granice. Europskim građanima dužni smo osigurati ne samo da europski lanac hrane bude najstroži i najkontroliraniji u svijetu, nego i da se kontinuirano poboljšava“, poručio je Vytenis Andriukaitis, europski povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane.

Od 1.676 uzoraka hrane namijenjenih dojenčadi i maloj djeci, 98 posto bilo je u zakonski dopuštenim granicama, a 89,8 posto uzoraka bilo je bez mjerljivih ostataka pesticida. U 2016. godini analizirano je 5.495 uzoraka organski proizvedene hrane, od čega je 98 posto bilo u zakonski dopuštenim granicama, a 83 posto uzoraka bilo je bez mjerljivih ostataka pesticida.

Raž najzdravija!

U 2016. godini analizirale su se jabuke, kupus, poriluk, salata, breskve, jagode, rajčica, raž, vino, kravlje mlijeko i svinjska mast.  Najniže prekoračenje maksimalne razine ostataka pesticida utvrđeno je u raži (0,7 %), zatim za kupusu (1,1 %) i jagodama (1,8 %), a najveće za jabuke (2,7 %) i rajčice (2,6 %).

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.