EDITH pomaže teškim bubrežnim bolesnicima

EDITH pomaže teškim bubrežnim bolesnicima
D.H.

D.H.

„Uključite se u istraživanje putem ankete“

Nakon koliko i kakvih pokušaja liječenja ste došli do hemodijalize ili presađivanja bubrega? Koja je bila vaša prva metoda liječenja terminalnog bubrežnog zatajenja? Što vas je motiviralo u odabiru svog liječnika i na koji način, pod čijim utjecajem i preporukom ste se odlučili za neku od metoda liječenja? To su samo neka od 35 pitanja iz upitnika Europskog udruženja bubrežnih bolesnika kojim se želi čuti vaše mišljenje o razlozima odabira, sadašnje ili ranije metode liječenja dijalizom ili transplantacijom bubrega u sklopu europskog projekta EDITH. Istraživanje provode znanstvenici iz amsterdamske bolnice AMC. EDITH financira Europska unija, a kako bi osigurala jednaki pristup različitim metodama liječenja za sve europske bolesnike s terminalnim zatajenjem bubrega. Rezultati ovog istraživanja pomoći će pri razumijevanju trenutačne situacije i poboljšanju kvalitete medicinske skrbi.

EDITH je 36-mjesečni projekt koji se usredotočuje na različite modalitete liječenja kronične bolesti zatajenja bubrega zajedno s postupcima donacije organa i transplantacije i njihovog utjecaja na zdravstvene izdatke i ishode bolesnika. Projekt je podijeljen na šest usko povezanih radnih paketa koje ostvaruje multinacionalni interdisciplinarni tim s ciljem dugoročne održivosti uspostavljenih registara.

Pacijente na hemodijalizi i one s bubrežnim presatkom Ministarstvo zdravstva poziva na  sudjelovanje u ovom istraživanju popunjavanjem upitnika – ankete, koji je dostupan na :

https://limesurvey.amc.nl/cru/index.php/529628?lang=hr

Anketa, za čije ispunjavanje vam je potrebno 15-ak minuta je anonimna, a dobiveni podaci će biti korišteni isključivo za potrebe EDITH projekta.

10 % Hrvata boluje od kronične bolesti bubrega

Kronična bubrežna bolest je vodeći javnozdravstveni problem u svijetu. Prema nefrološkoj bazi podataka Sjedinjenih Američkih Država, preko 20 milijuna Amerikanaca boluje od kronične bubrežne bolesti s tendencijom povećanja od 165% do 2050. godine. Jedan dio će razviti terminalno bubrežno zatajenje.  U Hrvatskoj 10 posto stanovništva boluje od kronične bolesti bubrega, no istodobno hrvatski građani, zahvaljujući dobro ustrojenom transplantacijskom programu, na novi bubreg čekaju manje od godine dana, po čemu je Hrvatska prva u svijetu. Bolesti bubrega u završnoj fazi najčešće su posljedica komplikacija šećerne bolesti i nedovoljno liječenog povišenog krvnog tlaka.

I.D.

Doktore,hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.