Interpol zaplijenio 500 tona ilegalnih lijekova

Interpol zaplijenio 500 tona ilegalnih lijekova
D.H.

D.H.

“Hrvati na internetu najčešće kupuju krivotvorene lijekove za erektilnu disfunkciju”

Do veljače 2019. godine hrvatski proizvođači lijekova, sukladno EU direktivama, morat će uvesti tzv. serijalizaciju lijekova, a  kako bi se spriječilo njihovo krivotvorenje. Tako će ubuduće svaki lijek morati imati poseban bar-kod koji će sadržavati elektronske podatke o kakvom se lijeku radi. Iako Hrvatska do sada, kroz svoje distribucijske lance, nikada nije zabilježila pojavu kriotvorenog lijeka, Interpol je danas objavio kako je koordiniranim policijskim racijama u 116 država zaplijenjeno  500 tona ilegalnih lijekova dostupnih na internetu, vrijednih više od 14 milijuna dolara. Među njima je bilo i krivotvorenih lijekova za rak!

Ako imate sreće u lijeku kojeg ste kupili putem interneta, kako biste bili boljim ljubavnikom, bit će samo laktoza, odnosno u njemu neće uopće biti djelatne tvari ili će je biti u neodgovarajućim količinama. No, ukoliko nemate sreće, u sirupu kojim ćete pokušati otkloniti kašalj, mogao bi se naći antrifriz. Antrifizom u sirupu protiv kašlja ubijeno je gotovo 200 djece 90-tih godina prošlog stoljeća u Indiji, Haitiju i Nigeriji.

I dok krivotvoreni lijek u Hrvatskoj još uvijek ne možete kupiti u trgovini, iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) upozoravaju kako ga  je lako pronaći na crnom tržištu, odnosno internetu.  Prema  HALMED-ovim informacijama, a temeljem akcija koje su provodili s policijom i carinom, Hrvati preko interneta najčešće naručuju krivotvorene lijekove za liječenje erektilne disfunkcije porijeklom iz Indije, Kine i Sirije. S ozbirom na „odabir“ krivotvorenih lijekova, Hrvati ne odskaču od stanovnika razvijenih zemalja u svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u razvijenim zemljama također se najviše troše krivotvoreni medikamenti za erektilnu disfunkciju, potom lijekovi za mršavljenje, razno-razni stimulansi, kortikosteroidi, antihistaminici…

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.