//Uzrokuje li gljiva Candida karcinom i niz drugih bolesti?

Uzrokuje li gljiva Candida karcinom i niz drugih bolesti?

 

“Candida”

Gljiva (gljivica) Candida pripada rodu kvasaca i normalno se nalazi u ljudskom tijelu, na sluznicama (mokrim unutarnjim površinama tijela). Medijima se šire informacije po kojima „gljivica Candida uzrokuje karcinom“ te se nudi jednostavan test koji će vam omogućiti da „odredite razinu Candide u tijelu“ te da potom, naravno, kupite niz pripravaka koji će vas „izliječiti“ od viška Candide. Na portalu Dokazi u medicini dobili smo upit čitateljice koja nas moli da se osvrnemo na teoriju da Candida uzrokuje karcinom i niz drugih bolesti, kako se može pročitati u informacijama „alternativnih terapeuta“.

Dokazi iz istraživanja na ljudima

Mudri potrošači svjesni su da je glavni cilj marketinga stvaranje potražnje za nekim proizvodom ili uslugom. Stoga se danas izmišljaju problemi koje čovjek nema, samo da bi se za taj problem ponudio odgovarajući proizvod. Takva vrsta „umjetne potražnje“ vrlo je perfidna kad se radi o zdravlju te raznim terapijama i pretragama koje se nude za liječenje ili sprječavanje bolesti. Farmaceutska industrija redovito se optužuje da umjetno stvara potražnju za nekim lijekovima izmišljanjem bolesti. Međutim, malokad se takve optužbe čuju za alternativnu medicinu. Alternativna medicina koja operira izvan okvira službene medicine, znanosti i etike, vrlo je sklona izmišljanju nepostojećih bolesti i zdravstvenih problema.

Candida i ljudsko zdravlje

Gljiva Candida uistinu može uzrokovati blage zdravstvene poremećaje kao što su površinska infekcija u ustima ili upala u rodnici. U rijetkim slučajevima može uzrokovati sustavnu infekciju, međutim, to se događa kod osoba s poremećajima imunološkog sustava kao što su osobe koje uzimaju kemoterapiju ili imaju uznapredovali AIDS. U novije vrijeme intenzivno se istražuje povezanost između mikroorganizama (bakterija, gljiva, virusa) i karcinoma. Poznato je da Candida može uzrokovati oportunističke infekcije u oboljelih od karcinoma kojima je oslabljen imunitet, pri čemu pogoršavaju stanje bolesnika, otežavaju oporavak od osnovne bolesti i skraćuju njihovo očekivano trajanje života. Osobiti interes za Candidu vlada vezano za karcinome na mjestima gdje se infekcija tom gljivom osobito često javlja, a to su sluznica usta i genitalija. Na tom području napravljen je popriličan broj istraživanja, koja upućuju da bi se lijekovi za infekciju Candidom mogli davati uz protu-tumorsku terapiju u bolesnika s karcinomom. Također je potrebno liječiti infekciju Candidom kad se pojavi u osoba koje nemaju karcinom. Međutim, trenutno nema dokaza koji bi ukazali na to da bi u osoba bez znakova infekcije trebalo davati ikakvu protu-gljivičnu terapiju za “rješavanje Candide iz tijela” i sprječavanje karcinoma, ili bilo koje druge bolesti.

Candida kao uzročnik svih karcinoma i svih mogućih bolesti

Candida se počela u zadnjih nekoliko desetaka godina predstavljati kao uzročnik kojekakvih bolesti. William Crook je 1986. objavio knjigu „The Yeast Connection“ u kojoj navodi teoriju da sustavna infekcija Candidom ili preosjetljivost na Candidu uzrokuju niz čestih bolesti i nespecifičnih simptoma, uključujući i umor, poremećaje seksualne funkcije, astmu i psorijazu. Također je talijanski onkolog Tullio Simoncini počeo promovirati ideju da je karcinom gljiva i da se kod karcinoma zapravo radi o uznapredovanom obliku pretjeranog razmnožavanja Candide. Isti Simoncini zagovarao je potpuno neutemeljene tvrdnje da se karcinom može liječiti običnom sodom bikarbonom.

Nadalje, zagovaratelji tih poremećaja tvrde da čak 90% stanovništva ima problem s „pretjeranom količinom“ Candide u organizmu. Nema nikakvih dokaza da 90% stanovništva „ima problem s Candidom“, ili da Candida uzrokuje karcinom ili da je karcinom gljivična bolest.

Naravno, lažne bolesti kao što je “preosjetljivost na Candidu” i “pretjerana količina Candide” zahtijevaju i lažne terapije pa tako možete na tržištu naći brojne terapije s tvrdnjama kao što su „Gljiva je tiha ubojica koja će vam oduzeti životnu snagu, koja kontrolira kako se osjećate i čak i kako razmišljate pa će vam naša terapija pomoći da se izliječite tako što ćete ponovo pridobiti imunološki sustav na svoju stranu“. Pritom se uopće ne navodi o kakvoj vrsti terapije se radi. Na tržištu se, između ostalog, nudi i proizvod “zapper – elektronički uređaj za uništenje parazita, bakterija,  virusa  i gljivica u tijelu čovjeka”, jednostavan uređaj koji elektrodama spojite na svoje tijelo i zatim “strujom niskog napona” ubija sve te mikroorganizme u vašem tijelu – a za čiju djelotvornost nema nikakvog dokaza. Bilo bi fantastično kada bi postojao tako jednostavan uređaj koji može uništavati mikroorganizme, međutim tu treba imati na umu da bi takav uređaj čovjeku ozbiljno i naudio jer u našem tijelu se nalazi mnoštvo mikroorganizama koji su naša fiziološka flora – odnosno prirodno se nalaze u našem tijelu i obavljaju određene korisne funkcije.

Malo literature koja je posvećena „preosjetljivosti“ na Candidu uključuje članak Američke akademije za alergiju, astmu i imunologiju koja je analizirala tvrdnje i dokaze na tu temu te zaključila: 1) koncept je spekulativan i nedokazan, 2) neki dijelovi predloženih terapija potencijalno su opasni za zdravlje.

Prije 25 godina testirana je i pretpostavka da se liječenjem Candide može ublažiti različite tjelesne i psihološke simptome te su Dismukes i suradnici utvrdili da liječenje nistatinom u žena koje navodno imaju „sindrom preosjetljivosti na Candidu“ ne smanjuje ispitane simptome u usporedbi s placebom te se stoga dugoročna terapija lijekom nistatinom kod tih žena ne preporučuje.

William Crook sam nije proveo nikakva istraživanja kojima bi dokazao tvrdnje koje iznosi u svojoj popularnoj knjizi. Tullio Simoncini osuđen je 2006. za prevaru i ubojstvo nakon što je pacijent kojeg je liječio svojim terapijama umro.

Zaključak

Infekciju Candidom treba liječiti, a u oboljelih od karcinoma razmotriti i mogućnost preventivnog davanja lijekova protiv gljivica. Međutim, ideje o Candidi kao jednom uzroku različitih karcinoma, niza kojekakvih tjelesnih i duševnih zdravstvenih poremećaja (izvan poznatih infektivnih bolesti koje Candida uzrokuje) i teorije o preosjetljivosti na Candidu kao „jednom uzročniku svih bolesti“ neutemeljene su tvrdnje osoba koje se bave alternativnom medicinom, a čiji je jedini cilj stvaranje potrebe za bezvrijednim i neispitanim terapijama.

Dokazi u medicini

Doktore, hitno!

https://dokaziumedicini.hr/uzrokuje-li-gljiva-candida-karcinom-i-niz-drugih-bolesti/