Znanošću protiv raka

Znanošću protiv raka
D.H.

D.H.

„Konferencija Hrvatskog društva za istraživanje raka dovodi vodeće svjetske stručnjake u Zagreb“

Od 8. do 10. studenog Hrvatsko društvo za istraživanje raka (HDIR) u Zagrebu organizira petu konferenciju, a ovogodišnja tema je upravo ‘Primjena znanosti u medicini: ciljevi i terapije’.

Ovogodišnja konferencija HDIR-a ugostit će preko 100 stručnjaka  iz različitih područja u istraživanju raka, a eminentni znanstvenici prof. Anton Berns, prof. Ivan Đikić i prof. Joseph Schlessinger predstavit će najnovije rezultate svojih istraživanja.

Borba protiv raka, pravovremena dijagnostika i inovativna, personalizirana terapija u fokusu su liječnika i znanstvenika diljem svijeta. Ovogodišnje izdanje konferencije HDIR-a pokrit će široku paletu vrućih tema u istraživanju raka – od signalnih mreža, razvoja novih terapija i rezistencije raka na neke terapije, imunoterapija, metastaza i invazija, do genetike i epigenetike.

”Posebno nam je zadovoljstvo što možemo kao plenarne predavače najaviti vrhunske stručnjake – prof. dr. sc. Ivana Đikića s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, zatim prof. dr. sc.  Antona Bernsa s Instituta za istraživanje raka u Nizozemskoj, koji će predstaviti najnovije rezultate svojih istraživanja“, pojašnjava dr. sc. Sonja Levanat, predsjednica HDIR-a i voditeljica Laboratorija za nasljedni rak na Institutu Ruđer Bošković (IRB).

Prof. Đikića našoj javnosti nije potrebno posebno predstavljati. Riječ je o izuzetnom znanstveniku koji je otkrio mehanizam kojim se stanice ljudskog organizma brane od razvoja karcinoma, a časopis Science 2005. godine objavio je ovaj rad kao najznačajnije medicinsko otkriće za proteklu godinu.

Prof. Berns je donedavno bio predsjednik Europskog društva za istraživanje raka, najjače europske organizacije u istraživanju raka. On je u područje genetike raka uveo prve (in vivo) mišje modele.

Pored toga, posebno zanimljivo bit će i predavanje jednog od najcitiranijih znanstvenika na svijetu prof. dr. sc. Josepha Schlessingera s američkog Sveučilišta Yale. Njegova su najznačajnija otkrića vezana za prve ciljane lijekove u terapijama raka, razjasnio je mehanizme tirozin kinaza, a predavanje će biti na temu uloge endokrinih fibroblastnih faktora rasta (FGFs)-a u metabolizmu i razvoju raka.

Rak je s udjelom od 27,9 posto u svim smrtnim slučajevima čak drugi uzročnik smrtnosti u Hrvatskoj. Prema posljednjim podacima EU-a, u Hrvatskoj od raka umire 333 oboljelih na 100.000 stanovnika. Brojke su to koje Hrvatsku svrstavaju na visoko 10. mjesto na svijetu po smrtnosti od raka, a u EU od nas je slabija samo Mađarska.

Cilj konferencije, koja će okupiti preko 100 znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva, je potaknuti  snažnije povezivanje svih aspekata područja istraživanja raka te njihovo povezivanje s klinikom.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.