Potencija, prostata, afrička šljiva…

Potencija, prostata, afrička šljiva…
D.H.

D.H.

“Afrička šljiva: da za prostatu; za potenciju nema dokaza”

Afrička šljiva (lat. prunus africana; pygeum africanum) je zimzeleno stablo koje raste u planinskim regijama subsaharske Afrike i na nekolicini otoka kao što je Madagaskar, na nadmorskoj visini od 900-3400 m. Zrelo stablo je visoko 10-25 m.

U tradicionalnoj afričkoj medicini dijelovi afričke šljive koristili su se za liječenje vrućice, malarije, povijanje rana, liječenje problema nastalih zbog otrova sa strelice, boli u želucu, za čišćenje crijeva, za bolesti bubrega, stimuliranje apetita, gonoreju i duševne bolesti.

Afrička šljiva u moderno se vrijeme osobito reklamira za liječenje problema povezanih s povećanom prostatom te za potenciju.

Analizom znanstvene literature nađen je Cochrane sustavni pregled kliničkih pokusa koji su objavljeni do 2002. godine te je za preostalo razdoblje do danas analizirano ima li kakvih novijih kliničkih pokusa.

Cochrane sustavni pregled analizirao je samo kliničke pokuse o učinku afričke šljive na dobroćudno povećanje prostate (benignu hiperplaziju prostate). Tada je bilo pronađeno 18 kliničkih pokusa u koje je bilo uključeno 1562 muškaraca. Nisu pronađene studije u kojima je afrička šljiva uspoređena s drugim lijekovima (farmakološkim intervencijama) kao što su alfa-adrenergički blokatori ili inhibitori 5-alfa reduktaze. Srednje trajanje praćenja ispitanika bilo je 64 dana (raspon: 30-122 dana). Brojne studije nisu opisale rezultate na način koji bi dozvoljavao zajedničku statističku analizu (metaanalizu). U usporedbi s muškarcima koji su primali placebo afrička šljiva je dovela do umjerenog poboljšanja. Muškarci koji su koristili afričku šljivu imali su dvostruko veću vjerojatnost poboljšanja svih simptoma. Noćno mokrenje smanjeno je za 19%, ostatni volumen mokraće u mjehuru za 24%, i vršni protok urina se povećao za 23%. Nuspojave afričke šljive bile su blage i slične onima koje je uzrokovao placebo. Od studije je odustalo 12% ispitanika koji su primali afričku šljivu, 11% ispitanika koji su primali placebo i 8% ispitanika u skupinama koje su primale druge kontrole.

Zaključak je te zbirne analize da afrička šljiva može biti korisna za muškarce sa simptomima donjeg mokraćnog sustava koji se javljaju zbog dobroćudnog povećanja prostate.

Međutim, uključene studije bile su malene, kratko su trajale, a doze koje su u njima korištene i vrste preparata dosta su se razlikovale. Studije su rijetko opisivale standardizirane mjere za procjenu učinkovitosti terapije. Temeljem tih studija preporučeno je da treba napraviti dodatne studije u kojima se afrička šljiva uspoređuje s placebom, ali također i s drugim aktivnim terapijama kako bi se moglo s pouzdanjem kazati da afrička šljiva ima blagotvoran utjecaj na simptome donjeg mokraćnog sustava u muškaraca s dobroćudnim povećanjem prostate.

Nakon objave tog sustavnog pregleda, pronađen je još samo jedan klinički pokus o učinku preparata koji je sadržavao afričku šljivu na simptome dobroćudnog prostate. Međutim tu se nije radilo o istraživanju same afričke šljive nego o istraživanju preparata pod nazivom ProstateEZE Max, preparatu koji se uzima na usta i koji sadrži sastojke iz niz biljaka, uključujući bundevu (lat. Cucurbita pepo), vrbovicu (lat. Epilobium parviflorum), likopen, afričku šljivu i patuljastu palmu (lat. Serenoa repens). Ta je studija pokazala učinkovito djelovanje preparata na simptome dobroćudnog povećanja prostate nakon 3 mjeseca terapije, ali bila je malena i iz nje se ne može donositi zaključak o djelotvornosti same afričke šljive jer je preparat sadržavao dijelove niza biljaka.

Zaključno, klinički pokusi provedeni na muškarcima s dobroćudnim povećanjem prostate pokazuju da afrička šljiva može umjereno ublažiti simptome koji se javljaju u donjem mokraćnom sustavu kod toga stanja. Ukupna kvaliteta tih dokaza je loša jer se redom radilo o vrlo malenim studijama, s malim brojem uključenih muškaraca.

Nisu pronađeni nikakvi dokazi iz kliničkih pokusa provedenih na ljudima da afrička šljiva ima ikakvih učinaka na potenciju, ili bilo što drugo vezano za zdravlje ili bolest.

Dokazi u medicini

Doktore, hitno!

http://dokaziumedicini.hr/africka-sljiva-da-za-prostatu-za-potenciju-nema-dokaza/

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.