Lakše doniranje hrane

Lakše doniranje hrane
D.H.

D.H.

“Pojednostavljen sustav dijelom oslobađa trgovce odgovornosti”

Trgovci više ne moraju nužno detaljno znati specifične opasnosti hrane koju doniraju. Oni samo moraju biti svjesni da bi biološke, kemijske i fizikalne opasnosti ili alergeni mogli biti prisutni. Odnosno moraju znati da propust kod poduzimanja ključnih kontrolnih aktivnosti, kao što je odvajanje sirovih od kuhanih proizvoda, može predstavljati rizik za potrošače. Ukratko, tako će funckonirati novi, znanstveno utemeljeni, pristup upravljanja sigurnošću hranom kojeg je razvila Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority-  EFSA) ,a  koji bi središtima za distribucije hrane, malim trgovcima i restoranima,  olakšava doniranje hrane.

“Ovaj jednostavniji pristup čiji je razvoj zatražila Europska komisija, nakon pozitivnog iskustva s prethodnim znanstvenim savjetom vezanim za to pitanje, trebao bi malim trgovcima olakšati doniranje hrane. To bi osobito trebalo pomoći smanjenju bacanja hrane – što je prioritet za EU “, poručila je Marta Hugas, vodeća znanstvenica EFSA-e, a prenijela je Hrvatska agencija za hranu HAH.

Sustav uključuje dijagrame i jednostavne tablice koje vode trgovce kroz proces upravljanja hranom, on obuhvaća postupke kojima se provjerava sigurnost darovane hrane, poput roka trajanja, odravanja hladnog lanca te osigurava komunikaciju između darovatelja i primatelja donirane hrane.

I.D.

Doktore,hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.