//Jedna smrt svakih 10 sekundi- KOPB ubija

Jedna smrt svakih 10 sekundi- KOPB ubija

 „Svjetski je dan kronične opstruktivne bolesti pluća“

Zdravi ljudi ne kašlju!  Kronična opstruktivna plućna bolest KOPB, jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj ali i u svijetu. Procjenjuje se da od KOPB-a danas u svijetu boluje oko 600 milijuna ljudi, a prema pobolu i pomoru ona je na četvrtom mjestu, nakon srčanog udara, zloćudnih bolesti i moždanog udara.

U Hrvatskoj je oko 2.000 oboljelih od KOPB-a na 100.000 stanovnika, a umre ih 25. Najčešći uzrok ovoj bolesti jest pušenje cigareta.

Ova bolest jedna je od najslabije dijagnosticiranih, budući da se njezini simptomi najčešće pripisuju bronhitisu. Gotovo 80 posto oboljelih uopće nema postavljenu dijagnozu.

KOPB je bolest starenja, budući da se javlja nakon 40. godine života. Prvi znak bolesti jest brzo zamaranje, odnosno stanje koje se opisuje kao „nedostatak zraka“. Druga najčešća tegoba je kašalj  s iskašljavanjem.

Na opasnosti KOPB-a, svake godine građane se upozori 15. studenog.  Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana kronične opstruktivne bolesti pluća je „Nikad prerano, nikad prekasno“ .

I.D.

Doktore, hitno!