//Svega 10% kupaca čita deklaracije na hrani!?

Svega 10% kupaca čita deklaracije na hrani!?

“Hranu uzaludno bacamo, jer ne razumijemo razlike u oznakama rokova trajanja na proizvodima”

Koja je razlika između oznaka na hrani „upotrijebiti do“ i „najbolje upotrijebiti do“? Dvije trećine Hrvata to ne zna, otkriveno je istraživanjem kojeg  su proveli Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za hranu.

Naime, oznaka “upotrijebiti do” odnosi se na sigurnost hrane i predstavlja rok nakon čijeg isteka hranu nipošto ne bi smjeli konzumirati. Riječ je o namirnicama koje se brzo kvare, a pokvarene mogu ugroziti ljudsko zdravlje, poput svježeg mlijeka, mesa, ribe.  

Navod “najbolje upotrijebiti do” govori o kvaliteti hrane. Hrana s takvom oznakom i nakon isteka navedenog roka, može se jesti još neko vrijeme. Uvjet za njezino korištenje nakon isteka roka jest da se čuvala prema uputama na pakiranju, odnosno da pakiranje nije oštećeno.

„Osim nerazumijevanja rokova trajanja, istraživanjem smo došli i do zabrinjavajućeg podatka da samo 10 posto potrošača redovito čita deklaracije na proizvodima. To je također nešto što želimo promijeniti“, izjavila je ravnateljica Hrvatske agencije za hranu, dr.sc. Darja Sokolić.

Jedan od vodećih razloga bacanja hrane u kućanstvima je i nerazumijevanje navoda o rokovima trajanja, zbog čega i zdravstveno ispravna hrana često završi u smeću.

„To želimo promijeniti. Radimo na svim razinama da se bacanje hrane maksimalno smanji, da razvijemo kulturu doniranja hrane i da kroz IT platformu jače povežemo donatore hrane i posrednike koji tu hranu distribuiraju potrebitima“,  poručuje potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Kako bi građani bolje razumijeli što znače navodi na hrani „upotrijebiti do“ i „najbolje upotrijebiti do“, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za hranu pokrenuli su informativnu kampanju putem video spota koji potrošačima objašnjava tu razliku na jednostavan način.

I.D.

Doktore, hitno!