Europa nas tjera da se trujemo plastikom- u Splitu voda ponovno nije za piće!

Europa nas tjera da se trujemo plastikom- u Splitu voda ponovno nije za piće!
D.H.

D.H.

„Europska komisija nam zatvara špine, osuđuje nas na vodu iz boce, zagađenu plastikom!“

Piti mutnu izvorsku vodu, ili onu iz boce s česticama plastike, pitanje je sad?! Za koji dan na snagu će stupiti direktiva Eurospke komisije prema kojoj voda u Dalmaciji više neće biti pitka! Naime, dozvoljeni parametri mutnoće, do prije nekoliko godina, iznosili su 10 NTU-a (kratica za engleski naziv „Nephelometric Turbidity Unit“ – hrvatski prijevod „Nefelometarska jedinica mutnoće“) , danas su četiri, a prema ovoj direktivi ona mora biti od 0,3 do 0,5 NTU –a.

„Mutnoća vode na području Splita i okolice je problem koji je prisutan oduvijek. Na razini godine zamućenja budu 17 dana. Vodovod i kanalizacija je dužan prilagoditi se EU direktivama i standardima. Parametri za mutnoću se godinama smanjuju, a prema novom prijedlogu europske direktive one su 0,3 do 0,5 jedinica. To znači da je Grad Split s još devet gradova i općina koje su u našoj nadležnosti dužan izgraditi pročistač vode“, ističe direktor Vodovoda i kanalizacije Split, Tomislav Šuta.

Jedino rješenje jest izgradnja skupih pročištača. Riječ je o „avanturi“  teškoj oko 100 milijuna kuna u koju se splitski Vodovod i kanalizacija, odnosno Grad Split već upustio.  Jedino je pitanje hoće li se pročitač uspjeti ugraditi na vrijeme. Naime, Europa nam ostavlja šest godina za prilagodbu, a prema najoptimističnijem scenariju, uređaj za pročišćavanje vode na izvoru Jadra mogao bi biti ugrađen do kraja 2021. godine.

“Plastika iz ambalaže ‘čepi’ limfni sustav”

Ukoliko ne stignemo do roka, što bi se i moglo dogoditi, budući da je riječ o jako složenom i skupom postupku, pit ćemo vodu iz boce.

Treba znati kako pijenjem iz plastične bočice unosimo u organizam čestice mikroplastike. Neka istraživanja, provedena u Americi su pokazala kako se u u ljudskoj kosi nalazi prosječno 10,4 mikroplastičnih čestica po litri. Dio te plastike u organizam dospijeva iz iz flaširane vode, odnosno iz plastične ambalaže, što je posljedica grešaka u procesu punjenja.  Prema istraživanju Europske agencije za sigurnost hrane, čak 90 posto injekcijskih plastičnih masa može proći kroz ljudsko tijelo, ali neke od njih mogu se nataložiti u crijevima ili putovati kroz limfni sustav.

“Teorije urote”

Među liječnicima, epidemiolozima, ali i upravljačima pogona za opskrbu pitkom vodom dijem Europe sve se glasnije šuška kako su pritisci Europske komisije uvijeni u brigu za ljudsko zdravlje, u stvarnosti pokušaji namicanja novca tvrtkama koje proizvode te jako skupe uređaje za pročišćavanje. Neki u cijeloj priči vide i manipulacije industrije koja puni vodu u plastične boce. Nije tajna kako industrijom u svijetu upravljaju moćni lobiji, tako da ni te teorije urote ne treba olako odbaciti.

“Od čega je voda mutna”

I onda slijedi logično pitanje. Što to u našoj vodi nije dobro, što je čini mutnom?  Zamućenost vode javlja se kad sitne suspendirane čestice gline, pijeska, organske i anorganske materije, planktona i drugih mikroskopskih organizama budu pokupljeni vodom tijekom njezinog prolaska kroz sliv, kako onaj njegov površinski, tako i onaj podzemni dio. Ključnu ulogu pri zamućenju vode krških izvora igra cirkulacija vode kroz mrežu krških provodnika najrazličitijih dimenzija od onih mikronskih do onih metarskih pa i većih. Mjerni instrument kojim se mjeri mutnoća naziva se nefelometar. Njime se mjeri intenzitet elastično raspršenog zračenja na česticama u suspenziji pod kutom  od uglavnom 90º, na smjer početne zrake svjetlosti. Što je veći intenzitet raspršenosti i slabljenja svjetlosti to je veća vrijednost mutnoće.

                                                                                         “U Splitu voda ponovno nije za piće”

Velika količina kiše koja je pala posljednjih dana, uzrokovala je zamućenje na izvoru rijeke Jadro, koja pitkom vodom napaja šire područje grada Splita.  Rezultati ispitivanja vode u nekim dijelovima Splita pokazali su da je zamućenje iznad dopuštenih vrijednosti. Uzorci sa svih lokacija još se obrađuju, priopćeno je iz splitskog Vodovoda i kanalizacije.

„Prve analize s terena pokazuju da je koncentracija rezidualnoga klora u adekvatnoj koncentraciji, svi fizikalno – kemijski parametri su sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe NN 125/17, te očekujemo, kako će svi mikrobioloki pokazatelji koji su u izradi biti također sukladni označenom Pravilniku 125/17, što ukazuje kako je voda kemijski i mikrobiološki ispravna za piće, no za malu djecu, starije i imuno insuficijentne osobe, prema preporuci  Nastavnog zavoda za javno zdravstvo savjetujemo preventivne mjere prokuhavanja.  O rezultatima Laboratorija za pitke vode tvrtke Vodovod i kanalizacija Split, obaviješten je Nastavni zavod za javno zdravstvo čiji stručnjaci preporučuju koristiti mjeru predostrožnosti prokuhavanja vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju“, stoji u priopćenju.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.