//HZZO 700 milijuna kuna u plusu

HZZO 700 milijuna kuna u plusu

„Najveće povećanje prihoda je od obveznog zdravstvenog osiguranja“

Od obveznog zdravstvenog osiguranja u prvih devet mjeseci ove godine Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ostvario je 20 posto više novca nego lani u istom razdoblju. Iz ovog izvora, odnosno iz državnog proračuna, HZZO će do kraja godine namaknuti pola milijarde kuna više nego lani, odnosno ukupno tri milijarde. Zahvaljujući ovako dobrom poslovanju, HZZO je u cijelosti pokrio svoje rashode koji su gotovo 18 milijardi kuna, odnosno, ostvario je  pozitivan financijski rezultat u iznosu od gotovo 670 milijuna kuna.

„Financijsko poslovanje HZZO-a u razdoblju siječanj-rujan 2018. godine nastavlja trend dobrih rezultata zahvaljujući utjecaju pozitivnih makroekonomski kretanja. Posebice se to odnosi na povećanje prosječne bruto plaće za 5,4%. HZZO je ostvario ukupne prihode u visini od 18.495.442.518 kn ili za 5,81% više nego u istom razdoblju prethodne godine“, priopćeno je iz HZZO-a.

Zanimljivo je kako se ukupni broj osiguranika smanjuje ali se nastavlja trend povećanja prosječnog broja aktivnih osiguranika. Na kraju rujna ove godine HZZO je imao u evidenciji 1.563.452 zaposlenih osoba, što je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine više za tri posto, odnosno  za 42.191 osobu.

I.D.

Doktore, hitno!