//Antikorupcija u zdravstvu

Antikorupcija u zdravstvu

“Hrvatska udruga za zaštitu pacijenata nudi anketu”

Reguliranje koruptivnih aktivnosti u zdravstvenom sustavu je kompleksan i zahtjevan zadatak. Stoga je Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata® razvila strategiju postavljanja direktnih pitanja putem online upitnika dostupnog svima u projektu „Antikorupcija u zdravstvu“.

“Zdravstveni profesionalci kao provoditelji zdravstvene skrbi imaju širok opseg mogućnosti za korupciju jer imaju jak utjecaj za donošenja medicinskih odluka, uključujući vrijeme za pretrage i zahvate. Imamo sreću da smo u Hrvatskoj u kojoj postoji javno zdravstvo dostupno svima i da u provođenju tih odluka zdravstveni profesionalci djeluju u smjeru koji je u najboljem interesu za pacijenata”, poručuju iz Udruge.

No, ističu kako ponekad , ako su motivirani izravnom financijskom dobiti, pojedinci krše zakon koji nalaze obvezu držati se profesionalnih standarda i etičkih načela koja su izričito namijenjena odvraćanju od korupcije.

“Posljedično, zdravstveni profesionalci su u jedinstvenoj poziciji da kažu potrošaču koju uslugu treba kupiti, iako se novcem ne kupuje ni ljubav niti poštovanje već samo usluga koja ne mora uvijek biti uspješna. U slučaju kada su državni zaposlenici i plaćeni u obliku glavarine (capitation), tada je u njihovom interesu da pruže najmanju moguću uslugu koja osigurava zdravstvenu skrb pojedinca”, nadalje naglašavaju.

Gubitkom licence za rad zbog nesavjesnog liječenja i korupcije ostavlja bolnicu bez vrhunskih stručnjaka i liječnika kojih nam ionako nedostaje, a istovremeno se postavlja pitanje zašto netko s vrhunskim znanjem ne radi privatno i tako osigura sebi zarađen novac na legalan način, jer je u javnom zdravstvu potplaćen. Kao intervencija protiv korupcije je sigurno povećanje plaća zdravstvenim radnicima, iako mala mogućnost zarade nije jedini uzrok, ali je sigurno glavni krivac za isto, uvjereni su u Hrvatskoj udruzi za zaštitu prava pacijenata.

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske u Akcijskom planu uz strategiju suzbijanja korupcije posebno poglavlje je obratila zdravstvenom sustavu. Korupcija je prisutna u svim zemljama svijeta, u svim segmentima društva, pa tako i u zdravstvenom sustavu, što ima nesagledive posljedice jer direktno utječe na dostupnost, pravičnost i ishode zdravstvene zaštite. (Acta Med Croatica, 68 (2014) 243-246, I.Marasović Šušnjara)

“I zato korupciju moramo iskorijeniti zajedno jer odgovorni su svi i oni koji daju mito i oni koji ga primaju.Budimo odgovorni i čuvajmo naš zdravstveni sustav”, apeliraju i pozivaju na ispunjavanje ankete na linku:

https://goo.gl/forms/Kc6wLf9UUHuFqOKg2

 

Uhićen splitski liječnik

Policija je uhitila splitskog liječnika osumnjičenog za primanje 3000 eura mita kako bi obavio operativni zahvat nad teško oboljelim muškarcem, koji je potom preminuo. 

Prema priopćenju Policijske uprave splitsko-dalmatinske, 50-godišnji liječnik osumnjičen je da je u dva navrata (12. i 16. studenog), od 51-godišnje hrvatske državljanke primio mito od 3000 eura nakon čega je obavio radnje koje je ionako morao obaviti, vezane uz liječenje sada pokojnog 49-godišnjaka.

I.D.

Doktore, hitno!