//“Mobbing”- Gordana Bertović, mr. spec. kliničke psihologije i psihoterapeut

“Mobbing”- Gordana Bertović, mr. spec. kliničke psihologije i psihoterapeut

 

“Maltretiranje na poslu”

 

Mobbing  predstavlja specifični oblik ponašanja kojim jedna osoba ili skupina njih sustavno psihički zlostavlja i ponižava drugu osobu, s ciljem ugrožavanja njezina ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije s radnog mjesta. Zlostavljana je osoba bespomoćna i u realnoj je nemogućnosti da se obrani. Takve se aktivnosti smatraju mobingom ako su učestale i dugotrajne – najmanje jednom tjedno, tijekom najmanje šest mjeseci.

Mober (osoba koja čini mobing) u pravilu u sebi skriva mnoge oblike poremećaja osobnosti i karaktera iz okvira psihopatski strukturirane ličnosti.

 

Žrtve mobinga su obično osobe koje se izdvajaju od ostalih načinom razmišljanja, posjeduju kritičko razmišljanje ili su vrlo kreativne. Osjetljive su na nepravdu i amoralnost, nemaju blokirajući strah od autoriteta. Često su to najbolji ili najobrazovaniji pojedinci, koji za kolege predstavljaju opasnosti ili konkurenciju, kao i osobe koje ne žele sudjelovati u prijevarama. Rizični su zaposlenici pred mirovinom, mladi koji tek počnu raditi ili osobe koje nakon više godina marljivog rada zaslužuju priznanje i povećanje plaće.

 

Dugotrajno izlaganje mobingu ostavlja ozbiljne zdravstvene posljedice vidljive kao:

– fizički poremećaji – kronični umor, probavne smetnje, nesanica, različiti bolni sindromi, smanjen imunitet, povećana potreba za alkoholom, sedativima, cigaretama

– emocionalni poremećaji – depresija, emocionalna praznina, osjećaj gubitka životnog smisla, anksioznost, gubitak motivacije i entuzijazma, apatija, poremećaj prilagodbe i uvijek prisutan burn-out sindrom (progresivni gubitak idealizma, energije i smislenosti vlastitog rada koji doživljavaju ljudi u pomažućim profesijama kao rezultat frustracija i stresa na poslu. .

– simptomi na planu ponašanja – iritabilnost, gubitak koncentracije, zaboravnost, eksplozivnost, grubost, pretjerana osjetljivost na vanjske stimuluse, rigidnost, stalna okupiranost poslom, obiteljski problemi i dr.

Kako prepoznati mobing?

Prema H. Leymannu znakovi koji upućuju da je riječ o mobingu, bez obzira na njihovu učestalost su:

– neprestano sumnjaju u vaše odluke, propituju za vaša rješenja;

– dodjeljuju vam posao koji je štetan za zdravlje;

– dodjeljuju vam posao ispod vaše razine ili koji umanjuje vaše samopoštovanje;

– šire o vama glasine ili poluistine;

– iza leđa vas ogovaraju ili namiguju;

– govore da niste psihički zdravi;

– gledaju vas s visine;

– oponašaju vašu mimiku, kretnje i hod;

– omalovažavaju vas i daju vam uvredljive nadimke;

– upliću se u vaš intimni život

– otvoreno vas verbalno vrijeđaju, prijete ili vas ucjenjuju

Liječenje: psihoterapija + medikamentozna terapija (anksiolitici), te stručni pravni savjeti i pravna podrška.

 

Gordana Bertović, mr. spec. kliničke psihologije i psihoterapeut

http://www.psihoportal.com/index.php/hr/psihoportal-mala-skola-psihologije/1529-psihoportal-mala-skola-psihologije-lekcija-16-sto-je-mobbing

<

p style=”text-align: justify;”>Doktore, hitno!