17 Hrvata oboljelo od gripe

17 Hrvata oboljelo od gripe
D.H.

D.H.

„Potvrđen virus gripe tip A/H1N1 pandemijski soj“

Od 800 u cijeloj Europi, u Hrvatskoj je početkom ovog mjeseca službeno registrirano 17 oboljelih od kliničke gripe. Prema priopćenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), to ukazuje kako je gripa još uvijek svega sporadična.

Za sada je najviše oboljelih, njih petoro, registrirano u Osječko-baranjskoj županiji, po četiri u Gradu Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dvoje u Istarskoj te po jedan oboljeli u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

U laboratoriju Nacionalnog referentnog centra za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, u svim uzorcima je potvrđen virus gripe tip A/H1N1 pandemijski soj.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava također virus gripe tip A.

Godišnje od posljedica gripe u Hrvatskoj umre 500 ljudi. Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo tijekom protekle sezone gripe u Hrvatskoj je službeno registrirano ukupno 64.813 oboljelih. Stručnjaci procjenjuju kako je stvarni broj oboljelih dvostruko veći.

Protekla sezona bila je rekorda i po smrtnosti. Od gripe, prema službenim podacima, umrlo je 35 Hrvata ili osmoro više nego prethodne sezone.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.