Budimo racionalniji za blagdanskim stolom

Budimo racionalniji za blagdanskim stolom
D.H.

D.H.

“Ne bacajte hranu”

Hrvatska agencija za hranu Hrvatima preporučuje u blagdanskom duhu:

“U blagdansko vrijeme na našim se stolovima obično nađe obilje hrane. Često i puno više nego što nam doista treba. Većina onoga što smo pripremili u žaru blagdanskog veselja, nažalost se ne pojede i završi kao otpad. Kako bi u ovo blagdansko vrijeme smanjili količinu hrane koja se baca, treba slijediti naputke kako učinkovito iskoristiti hranu koja nam je na raspolaganju, od trenutka kupnje pa sve do iskorištavanja ostataka već pripremljene hrane.

Izdvojili smo 5 ključnih smjernica kako smanjiti bacanje hrane u vrijeme blagdana:

1. Odredi potrebnu količinu hrane unaprijed! Prije nego kreneš s pripremom blagdanske večere, pažljivo isplaniraj koliko je hrane potrebno s obzirom na broj ljudi i veličine porcija.

2. Sortiraj namirnice! Tijekom kupovine, čuvanja i pripreme odvoji sirovu od gotove hrane. Na taj način možeš izbjeći križnu kontaminaciju hrane te osigurati da hrana koju si kupio bude sigurna i samim tim prikladna za konzumaciju.

3. Zamrzni hranu! Zamrznuti se može gotovo sve – od kupovnih proizvoda prije datuma označenog kao „najbolje upotrijebiti do“, do ostataka mesa i ostale kuhane hrane kao što su ostaci blagdanske večere. Jednom odmrznutu ranije pripremljenu hranu, najbolje je konzumirati unutar 24 sata od odmrzavanja.

4. Označi hranu! Svakako je dobra ideja označiti hranu koja je zamrznuta, te također označiti kojeg je datuma zamrznuta kako bi u svakom trenutku znao koliko će još dugo biti sigurna za konzumaciju.

5. Iskoristi ostatke hrane! Ako si ipak u blagdanskom žaru pripremio previše hrane, dobra vijest je da većinu ostataka možeš iskoristiti za pripremu drugih obroka. Pripremljenu hranu, kao primjerice ostatke pečene purice ili mesne štruce, najprije ohladi, pohrani u posudice i zamrzni unutar nekoliko sati od pripreme. Zamrznutu hranu najbolje je polako odmrznuti tijekom noći u hladnjaku ili mikrovalnoj pećnici, zatim dobro zagrijati, te konzumirati kao takve ili iskoristiti za pripremu drugih ukusnih jela.

U nastavku donosimo i 5 savjeta o sigurnosti hrane, koje morate imati na umu kako bi proveli sretne i sigurne blagdane:

1. Često perite ruke!

Perite ruke 20 sekundi sapunom pod tekućom vodom prije i poslije dodirivanja sirove hrane, nakon uporabe toaleta te nakon rukovanja s velikim brojem ljudi. U slučaju da vam tekuća voda nije dostupna, uvijek imajte pri ruci antiseptik za ruke. Podsjetite djecu i goste da peru ruke prije jela.

2. Ne zaboravite na sudoper!

Kuhinjski sudoperi je jedan od područja s najviše bakterija u vašem domu. Održavajte zato vaš sudoper čistim kako biste izbjegli širenje bakterija.

3. Odvojite žlice za kušanje i miješanje jela!

U idealnim uvjetima, trebali biste koristiti čistu žlicu svaki put kada kušate hranu. Ili, žlicom odvojite jelo iz posude u kojoj kuhate u drugu posudu prije nego kušate. To će spriječiti da bakterije iz vaših usta dođu u dodir s hranom.

4. Ne ostavljate hranu predugo vani!

Iako je primamljivo gostima hranu ostaviti lako dostupnom, predugo ostavljanje hrane vani može dovesti do razvoja bakterija. Nakon dva sata, hranu stavite u hladnjak te prema potrebi podgrijavajte porcije.

5. Sigurno kupujte!

Prvo birajte namirnice koje nisu lako pokvarljive, a na kraju kupovine zaleđene i osjetljive namirnice (meso, mlijeko i mliječni proizvodi), kako bi u što kraćem vremenu stigle do vašeg hladnjaka. Čim stignete kući osjetljive namirnice odmah pohranite u hladnjak, a zamrznute u zamrzivač kako bi osigurali da ostanu zamrznute.”

Smanjite bacanje hrane u vrijeme blagdana!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.