//Cijepljenje protiv HPV-a od sada besplatno i za srednjoškolce!

Cijepljenje protiv HPV-a od sada besplatno i za srednjoškolce!

„Nabavljeno je devetvalentno cjepivo“

Osim za učenice i učenike osmih razreda osnovne škole, cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) od sada je besplatno i za sve učenice i učenike srednjih škola. Ovo besplatno cijepljenje za sve srednjoškolke i srednjoškolce počinje 1. siječnja 2019. godine, a traje, ovisno o raspoloživosti cjepiva, najdulje do 1. srpnja 2019. godine, objavio je danas Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Srednjoškolke i srednjoškolce, kao i učenice i učenike osmih razreda osnovne škole, cijepi školski liječnik nadležan za školu koju učenik pohađa, kojemu se roditelji i učenici mogu obratiti za dodatne informacije i dogovor o cijepljenju. Za cijepljenje učenica i učenika osmih razreda osnovne škole i za srednjoškolce u ovoj akciji besplatnog cijepljenja, nabavljeno je devetvalentno cjepivo.  Cijepljenje je besplatno i za svu djecu te dobi koja ne pohađaju školu.

„Ovo je treća školska godina za redom u kojoj je omogućeno besplatno cijepljenje u cijeloj Republici Hrvatskoj. Kako su pojedini gradovi i općine omogućavali besplatno cijepljenje unazad desetak godina, možemo s ponosom ustvrditi da je iskustvo cijepljenja protiv HPV-a u Hrvatskoj dugogodišnje“, poručuju iz HZJZ-a.

Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića je preporučljivo radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i razvoja karcinoma.

Učenice i učenike cijepi školski liječnik nadležan za školu koju učenik pohađa kojemu se roditelji i učenici mogu obratiti za dodatne informacije i dogovor o cijepljenju.

Prema Programu cijepljenja, liječnici školske medicine trebaju na početku školske godine održati edukativni sastanak s roditeljima djece osmog razreda osnovne škole i uručiti im pozive na cijepljenje protiv HPV-a, a roditeljima koji se ne odazovu na sastanak, putem škole ili djece uputiti poziv na cijepljenje djece protiv HPV-a.  Učenice i učenici na cijepljenje dolaze sami s pozivom na cijepljenje protiv HPV-a koji je za maloljetnike (prije 18. rođendana) potpisao roditelj ili staratelj. Ukoliko roditelj ili staratelj želi, na cijepljenje može doći u pratnji učenice/ka.  Obrasce poziva na cijepljenje protiv HPV-a za učenike osmih razreda osnovne škole centralno priprema Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a učenicima ih dostavljaju timovi školske medicine odnosno županijski zavodi za javno zdravstvo. U slučaju da se poziv na cijepljenje protiv HPV-a izgubi ili ošteti, može se preuzeti u HZJZ i takav obrazac vrijedi jednako kao onaj koji dijete dobiva od školskog liječnika ili u školi.

Za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole, roditelj ispunjava poziv na cijepljenje protiv HPV-a i ispunjeni poziv vraća nadležnom školskom liječniku. Za razliku od prethodnih godina kada su školski liječnici prikupljali i zadržavali u zdravstvenom kartonu djeteta samo poziv za djecu koja su se cijepila, ove se godine u zdravstvenom kartonu djeteta učenica i učenika osmih razreda osnovne škole zadržavaju i pozivi na kojima roditelj navodi da odbija cijepljenje.

Za dodatne informacije se možete obratiti Službi za školsku medicinu pripadajućeg županijskog zavoda za javno zdravstvo čije podatke za kontakt možete pronaći na ovoj adresi: http://www.hzjz.hr/zavod/mreza-zavoda/.

I.D.

Doktore, hitno!

TAGS: