Službeno 3.141 Hrvat obolio od gripe

Službeno 3.141 Hrvat obolio od gripe
D.H.

D.H.

„Epidemija je u uzlanoj putanji, a broj oboljelih počet će padati tek za mjesec dana“

U Hrvatskoj je, zaključno sa 6. siječnja 2019. godine, službeno registrirano ukupno 3141 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (2016) stiglo u 1. tjednu 2019. godine, priopćio je danas Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Ovi podaci upućuju kako je epidemija gripe u uzlaznoj fazi. Odnosno njezin „plato“ koji obično traje nekoliko tjedana, dosegnut će se za tri do četiri tjedna. Nakon toga brolj obljelih će postupno padati.

Najveći broj prijava pristiglo je iz  Brodsko-posavske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, te Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više. Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 1.tjednu bilo je 63% uzoraka pozitivnih na gripu, i to dominantno virus gripe tip A (97%).  Među subtipiziranim uzorcima potvrđene gripe A prevladava A/H1N1 (90%).

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i u ostalim državama Europske unije se bilježi niska aktivnost gripe, i to dominantno virusa gripe A.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.