//Theta healing/iscjeljivanje: nebeska harmonija bez ikakvih dokaza

Theta healing/iscjeljivanje: nebeska harmonija bez ikakvih dokaza

 

“Theta healing”

Za djelotvornost i sigurnost metode theta healing, odnosno theta iscjeljivanje nisu pronađeni nikakvi istraživački radovi u ozbiljnoj znanstvenoj literaturi, a kamoli klinički pokusi na ljudima. Stoga ne preporučujemo nikom da svoj kućni budžet i svoje zdravlje povjeravaju theta iscjeliteljima jer u ovom trenutku nisu pronađeni nikakvi dokazi za djelotvornost i sigurnost tog „iscjeljivanja“. Theta iscjelitelji preporučuju svoju “terapiju” za brojne bolesti, osobito one za koje standardna medicina često nema zadovoljavajuće rješenje, kao što su autoimune bolesti ili rak/karcinom, ali ne zaustavljaju se na tome, obećavaju ne samo održavanje zdravlja nego i liječenje niza drugih bolesti. Nažalost, na ograničenjima moderne medicine i znanosti cvatu alternativni terapeuti koji nude terapije za koje se ne mogu pronaći znanstveni dokazi, i zarađuju na ljudskoj boli i patnji.

Koketiranje s Višom inteligencijom

Za theta iscjeljivanje se objašnjava da se radi o dovođenju u „svjesno theta stanje uma“ koje omogućuje da se „kreira bilo što i promijeni stvarnost u trenutku“. Tehnika je navodno jednostavna i svatko je može naučiti, a samo zahtijeva „prihvaćanje da postoji Viša inteligencija s kojom možemo koketirati da bi se unaprijedila kvaliteta života“. Tehnika se temelji na „Božanskoj bezuvjetnoj ljubavi“, a nakon što je naučite navodno ćete uvidjeti da svatko od nas ima „intuitivne sposobnosti koje mogu dovesti do spontanog tjelesnog i emocionalnog iscjeljenja.“ Tijekom seanse theta iscjeljivanja postiže se „meditativno theta stanje“ koje ljudima omogućuje da usklade, odnosno harmoniziraju „sva duhovna stanja i čakre“, odnosno „buđenje uspavanih duhovnih osjetila“.

Što znači theta?

Riječ theta je osmo slovo grčke abecede, a u ovom kontekstu koristi se za pseudoznanstveni prizvuk „iscjeliteljske metode“ jer se tim slovom grčke abecede označavaju i moždani valovi koji se bilježe pomoću pretrage elektroencefalograma (EEG). EEG nalaz se može promatrati kao skup valnih oblika koje karakterizira određena amplituda, frekvencija i mjesto nastanka. S obzirom na te parametre valni oblici se dijele na alfa, beta, gama, theta, delta i mu valove. Theta valovi se normalno bilježe u većoj količini u djece, u stanju pospanosti adolescenata i odraslih, u stanju odsutnosti uma, a povezan je s inhibicijom (kočenjem) izazvanih odgovora, primjerice u stanjima kad osoba aktivno pokušava potisnuti odgovor ili neku akciju.

Theta iscjeljivanje?

Zagovornici theta iscjeljivanja tvrde da se njihovim seansama postiže theta stanje uma, nebeska harmonija, koje onda pozitivno utječe na zdravlje i razne bolesti. Theta iscjelitelji tvrde da su tom metodom liječili niz različitih bolesti, međusobno nepovezanog mehanizma. Veliki dio tvrdnji o učinku theta iscjeljivanja spominje stres kao štetan učinak modernog života i da će ta metoda navodno odstranjivanjem stresa pomoći održati zdravlje i spriječiti/liječiti bolest. Moderan život doista zna biti stresan, ali nepobitna je činjenica da ljudi žive sve duže i sve kvalitetnije, zahvaljujući umnogome napretku znanosti, tehnologije i uvjeta stanovanja. Stoga se držite znanosti i kad je vaše zdravlje/bolest u pitanju. Znanost se iskazala dokazima, theta iscjeljivanje nije.

Zaključak

Za učinak nebeske harmonije koju obećavaju theta iscjelitelji na zdravlje i bolest nisu pronađeni nikakvi dokazi u znanstvenoj literaturi. Brigu o svojem zdravlju povjerite liječniku, a ne theta iscjelitelju.

Dokazi u medicini

Doktore, hitno!

http://dokaziumedicini.hr/theta-healing-iscjeljivanje-nebeska-harmonija-bez-ikakvih-dokaza/