//12. Dan mimoza u Hrvatskoj

12. Dan mimoza u Hrvatskoj

“Od 300 oboljelih u Hrvatskoj od raka vrata maternice godišnje umre 100 žena“

 Svake se godine treće subote u mjesecu siječnju u cilju borbe protiv raka vrata maternice obilježava Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Cvijet mimoze izabran je za zaštitni simbol borbe protiv raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju vlastito zdravlje.

Cilj ove javnozdravstvene akcije je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito intimno zdravlje, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama smanjili smrtnost od ove zloćudne bolesti. Stoga je iznimno važno što kvalitetnije i što više informirati žene svih dobnih skupina o mogućnostima prevencije raka vrata maternice.

 

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke. U Hrvatskoj od toga, zasigurno jednog od najpreventabilinijih sijela raka svake godine obolijeva više od 300 žena godišnje, a umre ih, na žalost, 100.

Danas sa sigurnošću znamo da je jedan od glavnih uzročnika u nastanka raka vrata maternice dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. Poznato je više od 150 tipova HPV-a, a njih 15 uzrokuje rak vrata maternice, dakle imaju onkogeni potencijal. U našoj sredini najčešći i najopasniji je su tipovi 16 i 18 i nazivamo ih virusima visokog rizika, dočim primjerice HPV tipovi 6 i 11 nemaju onkogeni potencijal, ali zato uzrokuje nastanak neugodnih šiljastih bradavica (condylomata acuminata) na ženskom i muškom spolnom sustavu.

Povodom obilježavanja 12. Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudjeluje u organizaciji javnozdravstvene akcije koja će se održati 19. siječnja 2019. godine (subota) od 10 do 14 sati na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu. Mimoze će se u cilju osvještavanja o ovom golemom javno-zdravstvenom problemu u isto vrijeme prodavati i na splitskoj Rivi, u organizaciji Županijske  liga protiv raka i Nastavnog  zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

I.D.

Doktore, hitno!