//Border line- granični poremećaj ličnosti

Border line- granični poremećaj ličnosti

 

Gdje je granica između zdrave (stabilne) i nestabilne ličnosti?

Zdrava ličnost nema smetnje u prilagođavanju okolini i uspostavljanju skladnih odnosa sa osobama koje ju okružuju. Ima sposobnost usklađivanja svojih želja i stremljenja sa stvarnim mogućnostima, te ima mogućnost kontrole emocija. Pokazuje ustrajnost u radu i postizanju ciljeva i uspješno se nosi sa stresom i neuspjehom.

Tipične karakteristike zdrave ličnosti su sposobnost samostalnog donošenja odluka, tolerancija, strpljivost, kritičnost, dosljednost i uvažavanje.

Nestabilne ličnosti se opisuju pojmovima: neuroza, psihoza i poremećaj ličnosti-zavisno od dubine i težine simptoma koji ih opisuju. Poremećaji ličnosti nisu klasične psihičke bolesti kao npr. neuroza ili psihoza, već označavaju stanja ili oblike ponašanja koji otkrivaju karakteristični životni stil pojedinca i načine kojima komunicira s drugima.

Jedan od najraširenijih poremećaja ličnosti je BORDER LINE – granični poremećaj kod kojeg je tipična trajna nedosljednost, nestabilnost i impulzivnost u ponašanju, uz česte verbalne izljeve bijesa. Njihovi nagoni vladaju voljom,pa su tako teški i sebi i svojoj okolini.

Psihoterapija je postupak kojim se mogu njihove smetnje ublažiti ali ne izliječiti.

 

Gordana Bertović, spec. kliničke psihologije i psihoterapeut

https://www.psihoportal.com/index.php/hr/psihoportal-mala-skola-psihologije/1293-lekcija-4-granica-izmedu-zdrave-stabilne-i-nestabilne-licnosti

Doktore, hitno!