//Gašenjem Imunološkog zavoda ostali smo bez cjepiva?!

Gašenjem Imunološkog zavoda ostali smo bez cjepiva?!

„Ne nazire se kraj nestašici cjepiva protiv tetanusa!“

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) danas je uputio uputu županijskim zavodima da svim liječnicima i zdravstvenim ustanovama koje trebaju cjepivo protiv tetanusa za postekspozicijsku zaštitu, daju cjepivo koje je predviđeno za preekspozicijsko cijepljenje prema Programu obveznih cijepljenja. Ukoliko ponestane ovog cjepiva HZJZ nalaže da na korištenje daju cjepivo protiv difterije i tetanusa sa smanjenim sadržajem antigena, koje se također može koristiti u svrhu postekspozicijske zaštite.

„Prema Programu imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom, cjepivo protiv tetanusa za postekspozicijsku zaštitu doktori medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ustanove hitne medicinske pomoći, zavodi za javno zdravstvo i druge zdravstvene ustanove prema procjeni potreba sami nabavljaju te troškove naplaćuju Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.  S obzirom da Hrvatski zavod za javno zdravstvo nema nikakav utjecaj na opskrbu ljekarni i veledrogerija cjepivom koje se ovim putem nabavlja, u prosincu smo na temelju obavijesti s terena o nemogućnosti nabave cjepiva putem ljekarni i veledrogerija obavijestili Hrvatsku agenciju za lijekove i medicinske proizvode, s obzirom da Nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet to nije uradio u skladu sa svojim obvezama“, poručuju iz HZJZ.

Prema informacijama kojima HZJZ raspolaže, cjepivo protiv tetanusa za postekspozicijsku profilaksu još uvijek nije dostupno putem ljekarni i veledrogerija.

Zbog toga liječnike mole da i dalje svoje potrebe za ovim cjepivom upućuju teritorijalno nadležnim zavodima za javno zdravstvo, koji će potom ustupiti cjepivo predviđeno za Program obveznog cijepljenja. Ovo, centraliziranim postupkom nabavljeno, cjepivo ne smije se dati u distribuciju putem ljekarni.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) poručila je danas javnosti i pacijentima da je za nestašicu cjepiva protiv tetanusa krivo uništavanje Imunološkog zavoda, a ne liječnici obiteljske medicine, te je pozvala Ministarstvo zdravstva da riješi problem kronične nestašice cjepiva za tetanus i seruma protiv zmijskog otrova.

Iz KoHOM-a ističu da bi liječnici imali dovoljne količine cjepiva da ga imaju gdje nabaviti. Za ovakvo stanje krivi su oni koji su uništili Imunološki zavod, koji je do prije nekoliko godina proizvodio visokokvalitetna i cjenovno pristupačna cjepiva.

„Liječnici su sada prisiljeni nabavljati skupa cjepiva stranih proizvođača. No, ni njih nema u dovoljnim količinama, odnosno količine su nedostatne da zadovolje potrebe pacijenata. Dobavljači tih cjepiva liječnicima jedva mogu osigurati dozu ili dvije“, poručuju iz KoHOM-a.

Na web stranicama Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), vidljivo je kako na tržištu već godinu dana nedostaju gotovo sva cjepiva koja su se proizvodila u Imunološkom zavodu. Posljednja su proizvedena 2013., poput cjepiva protiv difterije i tetanusa sa smanjenim sadržajem antigena, ili 2016. poput cjepiva protiv morbila i rubele. Od 2016. više se nije proizveo niti imunoglobulin protiv hepatitisa B.

I.D.

Doktore, hitno!