Kamere u bolnicama i ambulantama?!

Kamere u bolnicama i ambulantama?!
D.H.

D.H.

„Nužno podignuti razinu sigurnosti zbog sve učestalijih napada na zdravstvene djelatnike“

Potrebno je podignuti razinu sigurnosti u zdravstvenim ustanovama. Zaključeno je to na današnjem sastanku održanom u Ministarstvu zdravstva, a nakon sve učestalijih napada na radnike u zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske.

Hoće li to biti uvođenjem kamera, zaštitarskih službi, osoba zaduženih za sigurnost radnika, povećanjem broja zaposlenih ili nekog drugog oblika podizanja sigurnosti ovisit će o vrsti ustanove i  načinu provođenja djelatnosti, zaključeno je među ostalim.

Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor, HUBOL, KOHOM, Hrvatska komora medicinskih sestara, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara /tehničara, Hrvatska udruga medicinskih sestara, Hrvatski nacionalni savez sestrinstva i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi najoštrije osuđuju napade na liječnike i medicinske sestre na radnom mjestu.

Podsjetimo, najnoviji napad dogodio se u ponedjeljak, 28.siječnja  u Hitnoj kirurškoj ambulanti KB Dubrava, samo tri dana nakon napada na liječnike i medicinske sestre u Klinici za plućne bolesti Jordanovac.

„Iako je kaznenim zakonom uvedena zaštita zdravstvenih radnika, ona ne pokriva sve okolnosti niti sve radnike u sustavu zdravstva, stoga će se proširenje zaštite i sigurnosti zaposlenika dodatno regulirati Kolektivnim ugovorom za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja čiji pregovori uskoro počinju. U tom smislu sindikat je predložio uvođenje obveze poslodavca da osigura i pravnu i psihološku pomoć radnicima u sustavu zdravstva u incidentnim situacijama“, stoji u priopćenju kojeg su nakon sastanka u ministarstvu uputili Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara i Hrvatski liječnički sindikat.

Sindikati su naglasili i potrebu da zajedničkim nastojanjima i ministarstva i zdravstvenih ustanova te radnika u zdravstvu, razinu sigurnosti treba podići za sve zaposlene u zdravstvu i na taj način zdravstvene ustanove učiniti sigurnijim mjestima za pružanje zdravstvene zaštite za sve korisnike usluga u zdravstvenom sustavu.

Dogovoreno je kako će se narednog tjedna održati još jedan sastanak socijalnih partnera na kojem će se detaljnije razraditi ovi stavovi, a potom i započeti kolektivni pregovori.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.