Gripa ubila 60 Hrvata, dvostruko više nego lani!

Gripa ubila 60 Hrvata, dvostruko više nego lani!
D.H.

D.H.

„2.400 oboljelih više nego lani“

U Hrvatskoj je, zaključno s 3. veljače, službeno registrirano ukupno 39.914 oboljelih od gripe. To je  2.400 oboljelih više nego u istom razdoblju prošle godine te je ujedno i najveći broj prijava u posljednjih šest sezona  gripe. Ovi podaci  govore kako je sezona gripe dosegnula svoj vrhunac koji uobičajeno traje nekoliko tjedana, nakon čega će broj oboljelih postupno padati, priopćio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

„Ova sezone gripe značajno je intenzivnija po broju oboljelih u usporedbi s prethodnih pet sezona, uključujući i veći broj hospitaliziranih zbog gripe, te veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija. Do sada je dojavljeno 60 takvih smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017/2018 bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih. Najveći broj dojava (22) je sa područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Preliminarno, raspon dobi umrlih kreće se od 7 do 96 godina, s ukupno 36 osoba u dobi od 65 godina i stariji, koje u podlozi imaju jednu ili više kroničnih bolesti. Navedeni podaci upućuju na tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom“, pojašnjavaju iz HZJZ.

Rezultati Nacionalnog referentnog centra za gripu pokazuju da dominira virus gripe A (97%), dok virus gripe B čini samo 3% pozitivnih uzoraka (svi Yamagata). Prema rezultatima subtipizacije, i dalje prevladava podtip A/H1pdm09 (86%) u odnosu na A/H3 (14%).

Podaci ECDC-a i WHO-a ukazuju na daljnji porast aktivnosti gripe na širem europskom području tijekom četvrtog tjedna 2019. godine. Na području Europske regije i dalje istovremeno cirkuliraju oba podtipa virusa gripe A, A/H1pdm09 i A/H3,  sa vrlo rijetkom detekcijom virusa gripe tip B. Na području sjeverozapadne i središnje Europe intenzitet gripe je pretežno srednjeg intenziteta, dok se u većem broju država jugoistočne Europe bilježi visoki intenzitet.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.