//Ljubav i mentalno zdravlje

Ljubav i mentalno zdravlje

 

Što bi nam poručio Sveti Valentin

O ljubavi su napisana najljepša književna djela, snimljeni filmovi, uglazbljeni tekstovi, isklesane skulpture, naslikane slike. O njoj su pisali filozofi, psiholozi, književnici, sretno zaljubljeni ali još češće nesretno zaljubljeni. Ljubav je često predmetom rasprava kako zbog samog značaja za čovjekov opstanak i smisao života tako i zbog teškoća koje uz nju nerijetko idu: neuzvraćene ljubavi, poteškoće u održavanju ljubavnih odnosa kao i ljubavni prekidi.

 

Zaljubljenost se često opisuje kao kratkotrajno stanje »opijenosti«, a koje za posljedicu ima promjene u svim misaonim procesima.

 

Tako je percepcija voljene osobe idealizirana, pamćenje selektivno (kako bi se eliminiralo sve ono što bi eventualno moglo narušiti tu idealnu sliku), pažnja fokusirana na voljenu osobu, koncentracija na druge sadržaje smanjena ili oštećena, mišljenje pod značajnim utjecajem snažnih osjećaja. Slabljenjem intenziteta zaljubljenosti te ponovnim jačanjem svijesti, nerijetko se počinju nametati pitanja: „kako to nisam vidio“, „gdje mi je bila pamet“, „u što sam se zaljubio“….  Je li priča o zaljubljenosti samo legenda ili istina koja završava sa: „…i živjeli su sretno do kraja života“?

 

U stanju zaljubljenosti osoba gubi vlastiti integritet, »utapa« se u voljenu osobu s ciljem da postanu jedna osoba.

 

Za ostale potrebe značajno gubi interes. Stupanj ovisnosti o voljenoj osobi je tolikog intenziteta da se ne može zamisliti život bez nje, dapače život bez nje više nema smisla. Želja za dobivanjem/davanjem postaje intenzivna pa time i iscrpljujuća. Ovakvo stanje je ograničenog trajanja, a njegov kraj ima dvije mogućnosti -smiraj i prelazak u zrelu formu ljubavi ili okončanje ljubavnog odnosa često popraćeno izjavom „razišli smo se zbog nepremostivih razlika“.

Nisam sigurna što bi sveti Valentin rekao o Valentinovu no čitajući o njemu (makar to bile i legende) vjerujem da bi imao neke zamjerke. Kako se čarolija  Božićnih blagdana odavno završila, kase u trgovinama ispraznile, a siječanj „mjesec depresije i neimaštine “ završio, eto opet prilike za posezanjem u novčanike.

 

Poklonima je lakše iskazati svoju ljubav prema drugima jer takvo davanje iziskuje manje truda.

 

Lijepo je davati i dobivati poklone, no lijepo je poticati i razvijati duhovnu komponentu ljubavnog odnosa – davanja samoga sebe. Odgovorit ću na tvoje potrebe, poslušati ću te, pokušati ću nešto promijeniti, želim te shvatiti, poštujem te, prihvaćam. neki su od aspekata kako sebe dajemo u ljubavnom odnosu drugima.

 

Kada govorimo o ljubavi  prema drugima potrebno je krenuti od ljubavi / voljenja samoga sebe.

 

Nije moguće voljeti drugoga, prihvaćati ga u njegovoj nesavršenosti, a nemati ljubavi za sebe kao i mogućnost prihvaćanja svoje nesavršenosti. Nestankom zaljubljenosti, odnos ostaje ogoljen ako između dvoje ljudi nema spremnosti na djelovanje. Zato je potreban trud kako bi smo se drugoj osobi približili, shvatili je, bolje upoznali. I ovdje možemo krenuti od rada na sebi jer ako u samospoznaji imamo nejasnoće, kolike će tek one biti u odnosu na druge. Ljubav nas približava drugima, kroz nju se pokušavamo povezati, približiti i u konačnici sjediniti s drugim bićem. Osamljenost je težak osjećaj, a jedini način da ga se oslobodimo jest da se povežemo sa »srodnom dušom«, nekim tko će nas razumjeti, prihvatiti onakvima kakvi jesmo i omogućiti nam uzajamni rast. Oni koji sa sobom nisu povezani imati će poteškoća u povezivanju s drugima.

 

Tako će nepovezani sa sobom u drugima tražiti ono čega im jako nedostaje: sigurnosti, moći, podrške, novca, mladosti, ljepote, uspjeha i sl. Ulazeći s te pozicije u ljubavni odnos velika je vjerojatnost da će se izgubiti u labirintu nejasnoća, a trebali su samo voljeti i biti voljeni.

 

U nemogućnosti intervjuiranja svetog Valentina pokušavam zamisliti koje bi nam on poruke poslao za dan zaljubljenih – Valentinovo. Legenda kaže da je sveti Valentin bio mučenik pa bi nam možda rekao da ljubav ne ide bez muke, odricanja, prihvaćanja i odgovornosti. Isto tako navodno je život okončao zbog nasilne smrti odsijecanjem glava pa bi simbolična poruka mogla glasiti da u ljubavi ne »gubimo glavu« jer toga nitko nije vrijedan. Kako mu samo ime govori (lat. Valentinius)  poruka bi mogla glasiti da zdravo i snažno, bez straha i skrivenih motiva uđemo u ljubav s drugima. Na kraju kako je navodno i sam zaljubljenima dijelio cvijeće vjerojatno ne bi imao ništa protiv simboličkih poklona kao izraza ljubavi.

 

Neka ljubav bude sadržana u svemu što radite!

 

Stručni suradnik u Službi za mentalno zdravlje

Katarina Čolak Jurić, prof. psiholog

http://www.nzjz-split.hr/index.php/2-uncategorised/234-sto-bi-nam-porucio-sveti-valentin

Doktore, hitno!