//Zeleni čaj – učinkovitost

Zeleni čaj – učinkovitost

 

Od artritisa do pretilosti, za sve se koristi

Zeleni čaj pravi se od suhih nefermentiranih listova bilje Camellia sinensis. Stoljećima se koristi kao napitak koji se konzumira u društvu i za poticanje budnosti. U novije vrijeme se preparati zelenog čaja koriste kao lijek za niz stanja, od artritisa do pretilosti, kao i u preventivne svrhe za bolesti kao što su karcinom, iako su klinički dokazi u korist učinkovitosti zelenog čaja za ta stanja slabi ili nedostaju.

Učinkovitost zelenog čaja za mršavljenje i održavanje težine istražena je u brojnim kliničkim pokusima na ljudima i rezultati tih studija sažeti su u Cochrane sustavnom pregledu koji u cijelosti možete pročitati u Cochrane knjižnici (Jurgens i suradnici, 2012). Ovdje vam donosimo hrvatski prijevod jednostavnog sažetka tog Cochrane sustavnog pregleda.

Zeleni čaj za mršavljenje i održavanje težine kod gojaznih i pretilih osoba

Zeleni čaj se već dugo vremena koristi u mnoge svrhe, između ostalog i kao pomagalo pretilim osobama da smršave i održe manju težinu. Vjeruje se da zeleni čaj može povećati proizvodnju energije pa se zbog toga u pripremi preparata za mršavljenje na bazi zelenog čaja koriste ekstrakti zelenog čaja s većom koncentracijom sastojaka (katehina i kofeina), nego što ih se nalazi u tipičnom napitku od zelenog čaja pripravljenog od vrele vode i vrećice čaja. Ovaj Cochrane sustavni pregledni članak analizirao je 15 studija o mršavljenju i tri studije koje su mjerile održavanje težine, u kojima se neki oblik pripravka od zelenog čaja davao jednoj skupini, a rezultati su se uspoređivali s kontrolnom skupinom. Ni jedna skupina nije znala prima li pripravak od zelenog čaja ili kontrolni pripravak. Ukupno je 1945 ispitanika dovršilo studije, koje su trajale od 12 do 13 tjedana. Zaključno, gubitak težine kod odraslih osoba koje su uzimale pripravak na bazi zelenog čaja nije bio statistički značajan, bio je jako malen i nije vjerojatno da je klinički važan. Slični rezultati su dobiveni u studijama koje su koristile druge načine za mjerenje gubitka težine (indeks tjelesne mase, opseg struka).

 

Studije koje su ispitivale učinak zelenog čaja na održavanje težine nisu pokazale ikakvu korist u usporedbi s korištenjem kontrolnog pripravka.

 

Većina nuspojava, kao što su mučnina, zatvor, nelagoda u trbuhu i povišen krvni tlak ocijenjene su blagima do umjerenima, a i isto tako je ocijenjeno da nisu bile povezane sa zelenim čajem ili kontrolnom intervencijom. Nisu prijavljeni smrtni slučajevi iako su nuspojave zahtijevale hospitalizaciju.

 

Dokazi u medicini

Doktore, hitno!

https://dokaziumedicini.hr/zeleni-caj-za-mrsavljenje-i-odrzavanje-tezine/