Peludni kalendar- upute!

Peludni kalendar- upute!
D.H.

D.H.

Peludni kalendar mediteranske Hrvatske

Objavljen je novi Peludni kalendar mediteranske Hrvatske za 2019. godinu izrađen prema originalnim rezultatima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije kojeg možete pogledati ovdje.

http://www.nzjz-split.hr/index.php/servisi/peludna-prognoza

Peludne alergije povezane su s vremenom cvatnje biljaka čija pelud ima sposobnost izazvati alergijsku reakciju. Proljeće je razdoblje pune cvatnje kada se zbog toplog vremena povećavaju količine peluda u zraku, a peludni spektar postaje sve raznolikiji. Peludni spektar nekoga područja prikazujemo peludnim kalendarom.

Peludni kalendar je grafički prikaz koncentracije alergenog peluda u zraku. Izrađuje se na temelju podataka prikupljenih svakodnevnim praćenjem vrsta i broja peludnih zrnaca u atmosferi. Prikazuje početak, trajanje i kraj peludne sezone najznačajnijih alergenih biljaka, a izrađuje se za razdoblje od godine dana.

Osim peludnog kalendara, na našim stranicama možete pratiti i peludnu prognozu. Peludna prognoza je predviđanje koncentracija peluda na temelju podataka o koncentracijama peluda i meteorološkim podacima. Objedinjavanjem ovih podataka moguće je izraditi bioprognozu. Bioprognostički podatci od koristi su osobama osjetljivima na alergenu pelud u planiranju aktivnosti i preventivnih postupaka.

http://www.nzjz-split.hr/index.php/2-uncategorised/240-peludni-kalendar-mediteranske-hrvatske

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.