//14.000 Hrvata godišnje ubije cigareta!

14.000 Hrvata godišnje ubije cigareta!

 

„Hrvatski je dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima“

 

Više od trećine bolesti u Hrvata povezana je s rizičnim ponašanjem, a među njima vodeće je – pušenje. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi. Svaka treća osoba puši, što nas po konzumaciji cigareta svrstava u sam svjetski vrh. Zbog pušenja će u tekućoj godini umrijeti stanovnika veličine gradova poput Makarske ili Poreča.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, duhan je jedna od najvećih prijetnji zdravlju s kojom se svijet ikada suočio. Duhan je odgovoran za smrt više od 7 milijuna ljudi godišnje. Više od 6 milijuna tih smrtnih slučajeva posljedica je izravne uporabe duhana, dok je oko 890.000 posljedica izloženost dimu kod nepušača. Duhanski dim sadrži preko 4.000 različitih kemijskih sastojaka karcinogenog i iritirajućeg djelovanja.

Danas se obilježava Hrvatski dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima (World No Tobacco Day), kojim se želi potaknuti pušače na prestanak pušenja. U Hrvatskoj se obilježava od 2003. i to od prvog dana korizme.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je kako se u Hrvatskoj, uspoređujući 2010., 2014. i prošlu godinu, broj pušača smanjuje.  Hrvatska je 2014. bila visoko između 45 zemlja uključenih u istraživanje o pušenju mladih, posebno po broju pušača u dobi od 15 godina. Te 2014. godine trend smanjenja pušenja među mladima zabilježen je u više zemalja. Trend smanjenja pušenja kod mladih u drugim zemljama posljedica je efikasne implementacije brojnih regulatornih mjera koje zabranjuju prodaju duhana maloljetnicima, povećavaju cijene duhanskih proizvode, te osiguravaju okruženje bez duhanskog dima, poručuju iz  HZJZ.

I.D.

Doktore, hitno!