//Pliva povlači kontracepcijske tablete iz ljekarni

Pliva povlači kontracepcijske tablete iz ljekarni

 

„Zbog potencijalno neispravnog broja placebo tableta u blisteru u pojedinim pakiranjima povlače se dvije serije lijeka Softinelle P 0,02 mg/3 mg filmom obložene tablete“

 

Tvrtka Pliva Hrvatska d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Softinelle P 0,02 mg/3 mg filmom obložene tablete, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serija 7DZ006A i 7DZ011A navedenog lijeka, objavio je na svojim mrežnim stranicama HALMED. Ove serije povlače se do razine ljekarni zbog sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na potencijalno neispravan broj placebo tableta u blisteru u pojedinim pakiranjima. Lijek je kombinirani oralni kontraceptiv i koristi se za sprečavanje začeća.

 

„Svaki blister treba sadržavati 24 svijetloružičaste filmom obložene tablete s djelatnim tvarima (drospirenon i etinilestradiol) i 4 bijele placebo filmom obložene tablete (koje ne sadrže djelatne tvari). U slučaju da pacijentice primijete potencijalno neispravan broj placebo tableta u blisteru, trebaju se obratiti svojem liječniku radi uputa o daljnjoj primjeni lijeka. Za dodatne informacije pacijentice mogu kontaktirati nositelja odobrenja, tvrtku Pliva Hrvatska d.o.o.  Pacijentice koje imaju pakiranje lijeka s ispravnim brojem placebo tableta u blisteru mogu nastaviti primjenjivati lijek u skladu s odobrenom uputom o lijeku, priloženom pakiranju“, stoji u HALMED-ovoj obavijesti.

U prometu u Republici Hrvatskoj nema dostupnih serija ovog lijeka koje nisu zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost. Stoga HALMED upućuje sve korisnice ovog lijeka da se obrate svojem liječniku vezano uz nastavak terapije.

U prometu u RH trenutačno su dostupni drugi lijekovi s istim djelatnim tvarima, u istom farmaceutskom obliku i iste jačine, stoga povlačenje predmetnih serija lijekova ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta, pojašnjavaju iz HALMED-a.

I.D.

Doktore, hitno!