//Menopauza nije završetak mladosti!

Menopauza nije završetak mladosti!

 

„Pomozite si kvalitetnijim načinom života“

Menopauza je prirodno razdoblje u životu svake žene, a promjene koje nastaju gubitkom mjesečnice obično se događaju u dobi između 40. i 55. godine života. Termini menopauze i klimakterija vrlo se razlikuju. Menopauza se karakterizira prestankom menstruacije, a klimakterij je dugotrajni proces uzrokovan involucijom jajnika i smatra se da može trajati 10 godina prije i 10 godina poslije zadnje menstruacije.

Fiziološke promjene kroz koje žene prolaze u menopauzi uzrokovane su prestankom lučenja spolnih hormona iz jajnika, posebice estrogena, a tom razdoblju prethodi višegodišnje razdoblje u kojem jajnici postupno gube svoju normalnu funkciju.

Uz gubitak mjesečnice, žene se suočavaju i s drugim mnogobrojnim simptomima koji ima odjednom počinju otežavati svakodnevicu. To su najčešće kroničan umor, napetost i razdražljivost, nesanica, valovi vrućine, noćno znojenje i gubitak libida, ali se pojavljuju i stanja urogenitalne atrofije, osteoporoze, pretilosti, kardiovaskularnih pa i ponekad zloćudnih oboljenja.

                                                                            

 

Izbjegavajte duhan i kavu, počnite vježbati

Menopauza je prirodni proces koji se ne može izbjeći, ali se tegobe mogu uspješno ukloniti. Preporučuje se redovita tjelovježba, manje konzumiranje crne kave i alkohola, prestanak pušenja, odmjeren unos prehrambenih namirnica.

Kako bi se hormoni uravnotežili liječnik može preporučiti bioidentični hormon, iako još nije moguće odrediti je li bioidentična terapija sigurnija od konvencionalne hormonske terapije.

Odoljen, ženski ginseng, livadna djetelina, konoplja, neven

Mnoge žene odlučuju se za prirodnu terapiju biljkama.

Biljke koje se preporučuju za ublažavanje simptoma menopauze u sebi sadrže prirodni estrogen odnosno fitoestrogen budući da u tom životnom razdoblju taj hormon pada. Prirodni pripravci koji mogu pomoći ženama lako se mogu kupiti u ljekarnama ili specijaliziranim trgovinama.

Stručnjaci preporučuju odoljen – zeljastu biljku, odnosno njezin korijen u obliku suhog ekstrakta koji je poznat i kao valeriana, a pomaže kod nesanice, jednog od čestih simptoma s kojima se žene susreću u menopauzi.

Od pomoći mogu biti i kineska anđelika poznata i kao ‘ženski ginseng’ , livadna djetelina, konoplja, neven, pastirski korijen,  stežu…

 

Sir, tofu, mahunarke, voće i povrće s vitaminima C, E i A, cinkom i selenom

Pomoći će i hrana bogata fitoestrogenima, kao što su soja, sojino mlijeko, tofu, batata, sjemenke lana. Treba jesti hranu bogatu kalcijem , svježu ribu i do tri puta tjedno te što češće mahunarke.

Veliku ulogu igraju i antioksidansi, odnosno namirnice koje sadrže vitamine C i E, beta – karoten – provitamin A, cink i selen.

Preokrenite ju u svoju korist

Menopauza može donijeti različite izazove, pa ipak  više od 60 posto žena u menopauzi tvrdi, sudeći prema istraživanju znanstvenika s Oxforda, kako se osjećaju sretnijma, neovisnijma i slobodnijma te da više uživaju s partnerom i prijateljima. Menopauza zato više nije bauk ni „završetak mladosti“, nego vrijeme u kojem je ženi pružena prilika da se okrene sebi i poboljša kvalitetu svojega života , i to na svim poljima.

I.D.

Doktore, hitno!