//189.200 doza cjepiva protiv gripe

189.200 doza cjepiva protiv gripe

 

„Hrvatska i EU sklopile ugovor za slučaj nove pandemije gripe“

 

Europska komisija i 15 zemalja članica Europske unije, među kojima i Hrvatska, potpisali su s farmaceutskom tvrtkom Seqirus okvirni ugovor za proizvodnju i opskrbu pandemijskog cjepiva protiv gripe, temeljem EU sporazuma o zajedničkoj nabavi lijekova i medicinske opreme. Time su, svojom odlukom, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Vlada Republike Hrvatske hrvatskim građanima osigurali dostupnost pandemijskog cjepiva protiv gripe u količini 189.200 doza po najpovoljnijoj mogućoj cijeni, a za slučaj nove pandemije gripe, priopćio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Pandemija gripe nastaje kada se uspostavi cirkulacija virusa gripe s posve različitim podtipom osnovnog površinskog antigena, hemaglutinina, na koji stanovništvo nema ranije stečena protutijela.

Sporazum o zajedničkoj nabavi lijekova i medicinske opreme mehanizam je koji zemljama članicama EU omogućuje jačanje pripravnosti na ozbiljne prekogranične prijetnje zdravlju.

„Današnji potpis navješćuje novu eru u omogućavanju pristupa pandemijskom cjepivu protiv gripe za sve građane Europske unije. Države članice potpisnice sporazuma mogu biti sigurne da će u slučaju pandemije gripe njihovi građani cjepivo moći dobiti po najpovoljnijoj mogućoj cijeni. Ovo je još jedan primjer kako djelujući zajedno možemo biti jači i ostvariti više“, poručio je  europski povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis.

U slučaju pandemije gripe, Belgija, Hrvatska, Cipar, Estonija, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugal, Slovačka, Slovenija i Španjolska, dakle polovica stanovništva Europske unije, i Europska komisija, zahvaljujući Sporazumu o zajedničkoj nabavi, imat će na raspolaganju cjepivo protiv gripe.

„Ovaj mehanizam trebao bi poboljšati pripravnost država članica u ublažavanju ozbiljnih prekograničnih prijetnji za zdravlje, osiguravajući time pravedan pristup za sve države članice potpisnice i jamčeći ujednačene cijene za države članice u njihovim zajedničkim pregovorima s farmaceutskim tvrtkama za specifične zdravstvene protumjere“, stoji u priopćenju HZJZ-a.

I.D.

Doktore, hitno!