Umjesto na infuziji, za blagdanskim stolom

Umjesto na infuziji, za blagdanskim stolom
D.H.

D.H.

Kako povećati sigurnost hrane tijekom Uskrsnih blagdana?

Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je informirati građane kako birati i na siguran način pripremati hranu za uskrsnih blagdana. Evo savjeta:

Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu

Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine i odabir namirnica može smanjiti mogućnosti zaraze bolestima koje se prenose hranom. Kako su blagdani vrijeme intenzivnije kupovine hrane, donosimo vam savjete kojih se trebate pridržavati prilikom kupnje:

-prvo birajte namirnice koje nisu lako pokvarljive, a na kraju kupovine zaleđene i osjetljive namirnice (meso, mlijeko i mliječni proizvodi), kako bi u što kraćem vremenu stigle do vašeg hladnjaka

-na tržnicu idite ranije ujutro kako bi izbjegli kupovanje namirnica koje stoje duže vrijeme na štandu

-kupujte količinu hrane koju možete potrošiti u roku od tjedan dana kako ne bi stajala predugo

-provjerite rok trajanja proizvoda

-birajte zasebne namirnice u odnosu na grupno zapakirane kako bi imali bolji uvid u stanje namirnice

-pri kupovini jaja pregledajte jesu li jaja čista i neoštećena

-mesne nareske stavite pokraj hladnih namirnica u vašoj košari

-svježe meso stavite u zasebnu vrećicu

-čim stignete kući osjetljive namirnice odmah pohranite u hladnjak, a zamrznute u zamrzivač kako bi osigurali da ostanu zamrznute.

Uskrsna jaja i sigurnost hrane

Kuhana, ispuhana, obojena umjetnim bojama ili pak ukrašena na tradicionalan način – jaja su neizostavan simbol Uskrsa. Kako biste izbjegli pojavu bolesti porijeklom iz hrane, važno je znati kako pravilno postupati prilikom pripreme prilikom ukrašavanja i konzumacije jaja.

Za početak, koristite jaja iz pouzdanog i sigurnog izvora.

Kako prepoznati je li jaje svježe?

Svježina jaja se može provjeriti ako se jaje stavi u čašu hladne vode. Svježe jaje ostane na dnu dok starije jaje pluta na površini, što je posljedica zračnog džepa u jajetu koji je veći što je jaje starije.

Kako kuhati jaja?

Što zbog jednostavnosti, što zbog sigurnosti, većina se ljudi radije odlučuje ukrašavati prethodno kuhana jaja. Preporučuje se jaja skuhati neposredno prije bojanja. Prilikom pripreme tvrdo kuhanih jaja, ona bi u posudi trebala biti posložena u jedan red i prekrivena vodom najmanje 2-3 cm preko ruba jaja. Za savršeno tvrdo kuhana jaja, preporuča se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim kuhati još 12 minuta.

Kako čuvati kuhana jaja za kasniju konzumaciju?

Svježa jaja koja se termički obrade (tvrdo kuhana jaja) moraju se pohraniti na temperaturu hladnjaka i konzumirati u roku do 7 dana, ali pod uvjetom da se neposredno izvade iz hladnjaka prije konzumacije. U hladnjaku se trebaju čuvati u ljusci, a ako je ljuska oštećena ili napukla, trebala bi se konzumirati što prije, tj. u roku 2-3 dana. Ponekad je teško utvrditi postoji li oštećenje ljuske, a potvrda za to je obojenje bjelanjka. Tvrdo kuhano jaje koje se čuva u hladnjaku očisti se od ljuske neposredno prije konzumacije.

Jaja već očišćena od ljuske, makar su tvrdo kuhana potrebno je konzumirati u roku od jednog dana i čuvati u hladnjaku.

Kako pravilno bojati jaja?

Jaja se mogu bojati prirodnim ili umjetnim bojama. Prilikom kupovine umjetnih boja za jaja, pripazite da su označene kao prehrambene boje jer kao takve udovoljavaju zahtjevima propisanim kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi. Treba obratiti pažnju da ih je proizvođač tako i deklarirao. Ako takav navod nije naveden, nije pouzdano da se radi o prehrambenoj boji, tj. boji koja se može konzumirati. Na bojama se mogu se naći oznake bojila E120, E131, E160b, E171 i slično koje se navode u Zakonom o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima kao dozvoljeni aditivi. Znači da i u slučaju kada boja dođe u dodir s jajetom ispod ljuske, to jaje i dalje ostaje sigurno za konzumaciju.

Mogu li se obojana jaja konzumirati?

Jaja koja su kuhana i bojana prehrambenim bojama kao i ona koja su bojana „prirodnim bojama“ kao što je npr. ljuska luka, mogu se ako su pohranjena u hladnjaku konzumirati jednako kao i jaja koja su samo kuhana, no ako obojana, neoguljena jaja, neoštećene ljuske stoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi ili ako su nekoliko puta izvađena iz hladnjaka i ponovno vraćana moraju se konzumirati u roku od 1-2 dana. Jaja bojana prirodnim bojama jednako su sigurna za konzumaciju kao i ona obojana prehrambenim bojama.

Kako ispuhivati jaja?

Ako više volite ukrašavati ispuhana jaja, treba pripaziti da su ona svježa, čista i bez pukotina na ljusci. Jaja je najbolje očistiti mlakom vodom u koju je dodana mala količina deterdženta za čišćenje posuđa. Sirova jaja potencijalan su izvor salmonela koje u organizam mogu biti unesene doticajem usta s ljuskom prilikom ispuhivanja jaja, budući da se bakterije mogu naći i na ljusci, čak češće nego unutar samog jajeta. Kako biste spriječili potencijalnu zarazu, sav pribor i sve površine korištene prilikom ispuhivanja trebaju biti dobro očišćeni nakon upotrebe. Ispuhana jaja prije ukrašavanja trebaju biti također dobro oprana mlakom vodom, iznutra i izvana, kako bi se uklonili svi ostaci sirovog jajeta, te ostavljena da se potpuno osuše na način da se ne kontaminira pult ili posuđe koje se koristi. Kada ste završili s ukrašavanjem ispuhanih jaja, ruke i sav korišteni pribor treba temeljito oprati toplom vodom i sapunom.

Kako prepoznati Jaja s hrvatskih farmi?

Provjerite podrijetlo jaja kroz aplikaciju JAJA HRVATSKIH FARMI na jaja.mps.hr.

Unesite u aplikaciju identifikacijski broj koje se nalazi na svakom jajetu i pojavit će se naziv farme na kojoj su jaja proizvedena, način držanja nesilica te podaci o proizvođaču.

Irena Dragičević 

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.