//Prijeti nam epidemija ospica, rubele, hripavca i mumpsa

Prijeti nam epidemija ospica, rubele, hripavca i mumpsa

„Svjetski je tjedan cijepljenja“

Ako se pod hitno ne zaustavi trend pada broja cijepljenih, u skoroj budućnosti možemo očekivati epidemije ponajprije ospica, rubele, hripavca i mumpsa, otprilike tim redoslijedom. A taj trend posljednjih sedam godina u velikom je porastu.

Na ove činjenice posebno se upozorava u ovom tjednu, Svjetskom tjednu cijepljenja (22. – 28. travnja).

Unatoč agresivnoj kampanji usmjerenoj protiv cijepljenja, cijepljenje je jedna od najučinkovitijih mjera sprečavanja zaraznih bolesti. Cijepljenje prevenira između dva i tri milijuna smrti svake godine. Bez cjepiva, svjetska eradikacija velikih boginja i eliminacija dječje paralize i ospica iz većine dijelova svijeta bila bi nemoguća. Ipak jedno od petero djece, te mnogi odrasli nisu primili osnovna cjepiva.

Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, najveći je pad uočen kod cijepljenja u drugoj godini života MPR primarnim cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole i docjepljivanja DTPa-IPV-hepB-Hib, cjepivom protiv difterije, tetanusa, hripavca (nestanično), poliomijelitisa (inaktiviranog) i hemofilusa tip b) te pri drugom DTPa docjepljivanju u dobi od pet godina.

Iako obuhvat cijepljenih protiv  ospica, zaušnjaka i rubeole već godinama padaju i pri upisu u školu, još su uvijek na visokoj razini i osiguravaju visoku razinu kolektivne zaštite školske djece. Međutim, kod djece predškolske dobi se iz godine u godinu povećava udio osjetljivih zbog necijepljenja, što predstavlja realnu opasnost od izbijanja epidemije tih bolesti kod djece predškolske dobi, pogotovo u županijama s najnižim obuhvatima (Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska i Osječko-baranjska), stoji u HZJZ-ovom izvješću.

Jedino cijepljenje koje ne pokazuje zamjetan trend pada obuhvata na razini Hrvatske je BCG cjepivo protiv tuberkuloze, koje se provodi u rodilištima.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!