130.000 Hrvata ima cerebralnu paralizu!

130.000 Hrvata ima cerebralnu paralizu!
D.H.

D.H.

„U 15 posto slučajeva uzrok cerebralnoj paralizi su porođajne ozljede, odnosno nedostatak kisika! Nacionalni dan cerebralne paralize obilježava se 5. svibnja“

Prema rezultatima međunarodnih istraživanja oko tri posto stanovništva ima neki oblik cerebralne paralize. To znači da je od nekog oblika cerebralne paralize boluje i oko 130.000 osoba u Hrvatskoj. Nažalost, u Registru osoba s invaliditetom prate se podaci samo za teže oblike ove dijagnoze.

U Hrvatskoj je u Registru osoba s invaliditetom registrirano 5.082 osoba koje imaju znatno oštećenje i invaliditet temeljem te dijagnoze, od kojih je 1.778 u dječjoj dobi, odnosno od rođenja do 19. godine života. Odnosno, cerebralna paraliza pogađa 2,1 dijete na 1.000 stanovnika u Hrvatskoj, što je na razini ostalih zemlja u Europskoj uniji. Cerebralna paraliza je – neizlječiva.

Brojne vrste oštećenja mogu biti uzrokom cerebralne paralize, ali je najčešće uzrok nepoznat. Porođajne ozljede i nedostatak kisika prije, za vrijeme i neposredno poslije poroda uzroci su cerebralne paralize u 10  do 15  svih slučajeva. Nezrela su djeca osobito sklona cerebralnoj paralizi, djelomično zato što su krvne žile njihovog mozga loše razvijene i lako prokrvare ili nisu u stanju dopremiti dostatnu količinu kisika u mozak. Visoka razina bilirubina, obično u novorođenčeta, može dovesti do stanja nazvanog kernikterus (odlaganje bilirubina u mozak) i moždanog oštećenja. Teška bolest tijekom prve godine života kao što je meningitis, sepsa, trauma i jaka dehidracija mogu dovesti do oštećenja mozga i cerebralne paralize.

Neki od simptoma i znakova cerebralne paralize su: slaba napetost ili mlohavost mišića, nesposobnost sjedenja bez potpore u dobi od osam mjeseci, upotreba samo jedne strane tijela, teškoće s hranjenjem, jaka iritabilnost, odsutnost osmijeha.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize redovito obilježava 5. svibnja kao Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom u cilju senzibiliziranja javnosti o pitanjima s kojima se suočavaju osobe s cerebralnom paralizom u svakodnevnom životu.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.